Poftiţi în cele mai bune camere de hotel din lume!
Competiţia este acerbă între hotelurile de lux din întreaga lume când vine vorba să ocupe un loc în clasamentul anual ”Forbes Travel Guide”. Specialiştii americani nu vizitează decât hoteluri de cinci stele, considerate ca fiind accesibile şi le notează în funcţie de 900 de criterii de evaluare. De aceea, din zeci de mii de hoteluri, în ediţia din acest an au intrat doar 41 de hoteluri din 17 ţări. Iar România nu se află printre câştigătoare.
Prestigiosul ghid turistic al revistei ”Forbes” obligă cele mai luxoase hoteluri din lume să respecte nu mai puţin de 900 de criterii de evaluare pentru a putea spera că vor fi menţionate în topul anual. Experţii au călătorit în jurul lumii şi au testat, măsurat şi evaluat personal nivelul de confort, protocoalele de primire şi servire, nivelul de izolare fonică a încăperilor, dotările tehnologice, gradul de curăţenie şi nivelul de lux asigurat de fiecare din camerele de lux ale hotelurilor. Cu preţuri pornind de la 200 de euro şi până la peste 1.000 de euro, cele 41 de camere câştigătoare din 17 ţări au fost publicate în ”Ghidul Turistic Forbes 2019”. Inspectorii s-au cazat anonim şi au verificat dacă dormitorul oferea un spaţiu de relaxare în apropierea patului matrimonial, dacă biroul de lucru era amenajat corespunzător, dacă patul era făcut ”la linie”, iar pernele de bună calitate. Ei au mai testat funcţionalitatea wi-fi, cât de spaţioase sunt băile şi dacă pot fi folosite de două persoane simultan, au făcut teste de praf în cele mai ascunse unghere ale încăperilor, au testat funcţionalitatea aerului condiţionat şi elementele aflate în mini-bar.
Încăperile evaluate sunt destinate publicului larg, nu miliardarilor, şi trebuie să aibă un nivel de dotare standard pentru cele cinci stele ale hotelului în care se află. Din păcate, România nu se află printre cele 17 ţări din topul Forbes pe acest an. SUA au 12 hoteluri din totalul de 41 menţionate în clasament şi multe dintre ele au apărut şi în ediţiile anterioare. Printre ţările apreciate de experţi menţionăm Franţa, Elveţia, Spania, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Japonia, China, Canada şi Marea Britanie. Dintre franşizele hoteliere de succes menţionate în top amintim Four Seasons, The Peninsula, Shangri-La, Ritz-Carlton şi Bulgari. China se laudă cu şase hoteluri de lux care au cele mai bune camere şi Franţa are patru hoteluri. Un loc aparte la capitolul lux şi opulenţă îl ocupă Hotelul Ritz din Paris, care şi-a deschis porţile în 1898 şi care îşi surprinde vizitatorii cu un decor interior în stil Ludovic XIV, cu tapiţerii bogate, candelabre aurite şi inserţii de aur în mobilier. În camerele acestui hotel au locuit o scurtă perioadă din viaţa lor Scott F. Fitzgerald şi Coco Chanel. Printre locaţiile turistice recomandate se află şi staţiunile de lux şi vilele din paradisurile exotice ale miliardarilor. Însă, spre deosebire de vilele de lux care se închiriază cu peste 100.000 de dolari pe noapte de pe insulele miliardarilor, locaţiile din topul Forbes presupun tarife de 700 de dolari pe noapte pentru două persoane.