S-a făcut dreptate! I-am făcut de râs pe englezi la ei acasă, la cules de varză
După ce autorităţile i-au reproşat fermierului Greville Richards, care plantează varză la ferma sa din Cronwall, că angajează doar est-europeni, BBC a trimis o echipă în vizită la acesta. Jurnaliştii au venit însoţiţi de un grup de tineri britanici cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani, originari din Plymouth, Devon. Tinerii au fost puşi la treabă, rezultatul a fost şocant.
Greville Richards angajează în fiecare an 500 de culegători proveniţi din România, Polonia, Moldova şi Bulgaria la ferma sa din Cronwall. Fermierul a explicat că tinerii britanici nu ar lucra nici în ruptul capului la câmp, pentru că sunt prea fiţoşi. El a preferat să apeleze la mâna de lucru străină pentru că este mult mai eficientă, însă autorităţile i-au reproşat asta. O echipă de filmare de la BBC a venit la fermă cu un grup de tineri de 18 şi respectiv 23 de ani. Unii dintre ei erau absolvenţi de Cambridge şi s-au plâns încă din primele minute că le-au îngheţat degetele şi li s-a înroşit nasul. După ce li s-a explicat ce au de muncit, tinerii britanici au fost mai înceţi de 10 ori ca muncitorii proveniţi din estul Europei. „Dacă lucram cu ei, dădeam faliment demult. De aceea prefer să angajez mână de lucru din est”, a explicat la finele materialului care va fi difuzat diseară pe BBC 1, la ora 19.00 (21.00, ora României). După finalizarea Brexitului, numărul muncitorilor din Europa se va reduce simţitor, iar munca de la câmp va deveni responsabilitatea noii generaţii de britanici.
În cadrul experimentului de la câmp, tinerii britanici au strâns 2.000 de saci, adică, 10.000 de verze. O echipă de est europeni ar fi strâns în acelaşi interval de timp de 10 opri mai mult. Hettie Burrows, o absolventă de Cambridge în vârstă de 22 de ani, a recunoscut că a abandonat munca pentru a se încălzi în cabina tractorului. Tânăra s-a lăudat la începutul reportajului că a alergat şi finalizat două curse de maraton şi că este într-o formă fizică destul de bună. O altă britanică, Jennifer Brunt, de 23 de ani, a explicat că munca aceasta îi încalcă drepturile de angajat: temperaturi inumane, degete îngheţate, nas ca un sloi. În plus, Jennifer a explicat că „are mâinile prea mici pentru o astfel de slujbă şi că este prea slab plătită pentru volumul de efort depus”. 97% dintre tinerii britanici implicaţi în experiment au recunoscut că preferă o muncă de birou.