2017, primul an fără patriarh în cadrul Săptămânii pentru Unitatea Creștinilor

Ultima actualizare:

    Timpurile în care liderii principalelor culte creștine din România încercau să se roage în comun par deja de domeniul trecutuluifoto: Adevarul
Timpurile în care liderii principalelor culte creștine din România încercau să se roage în comun par deja de domeniul trecutuluifoto: Adevarul

Anual, din 1993 încoace, în București se organizează între 18 și 25 ianuarie Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Conform tradiției din ultimul sfert de veac, evenimentul se deschidea sau se închidea la Catedrala Patriarhală din Capitală, de fiecare dată în prezența Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române (BOR), fie că acesta s-a numit Teoctist Arăpașu sau Daniel Ciobotea. La el luau parte lideri, dar și credincioși de rând, ai principalelor confesiuni creștine din România, în frunte cu cei ortodocși, catolici, luterani, calvini, armeni sau anglicani.

O cutumă căreia îi spunem adio?

Pentru prima dată din 1993 această cutumă nu va mai fi respectată. Printr-o decizie a Sfântului Sinod, după cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, locul Catedralei Patriarhale va fi luat de o parohie bucureșteană, respectiv cea de la „Sf. Silvestru”. Decizia, a adăugat Vasile Bănescu, a fost luată cu consultarea celorlalte culte creștine participante în mod tradițional la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și este motivată prin încercarea de a muta atenția de pe centrul Bisericii pe parohii, acolo unde creștinii sunt chemați fiecare în parte să concretizeze diverse acțiuni ecumenice.

Alegerea Bisericii bucureștene „Sf. Silvestru” a venit ca urmare a faptului că parohia este cunoscută, atât intern, cât și extern, pentru relațiile sale ecumenice dezvoltate în ultimii ani, în special cu lumea creștină catolică și protestantă din vestul și centrul Europei. Au mai contat, de asemenea, și existența la „Sf. Silvestru” a unuia dintre cele mai vechi centre rezidențiale și de întrajutoare din Capitală, dedicat seniorilor, dar și faptul că parohia posedă moaște ale unuia dintre patronii săi spirituali, Silvestru, Papă al Romei între 313 și 335. Însă la anul locul parohiei „Sf. Silvestru” va fi luat de o alta, întrucât la nivelul parohiilor Biserica majoritară din România nu are practic contracandidat.

Pe de altă parte, e greu de crezut că Patriarhul Daniel va onora cu prezența sa rugăciunea desfășurată joi, 19 ianuarie, de la ora 17.00, în cadrul Bisericii „Sf. Silvestru” sau pe cea de luni, 23 ianuarie, tot de la ora 17.00, din cadrul Catedralei Episcopale Armene, acolo unde predica adresată tuturor celor prezenți urmează a fi susținută de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române. Și asta din simplul motiv că din 2008 încoace Patriarhul Daniel, cel puțin, nu a fost prezent la acest tip de manifestări decât în ziua în care rugăciunea comună a principalelor culte creștine din România era găzduită de Catedrala Patriarhală.

O decizie controversata a Sf. Sinod al BOR

Or, ori cât de mult ar conta încercarea de transfera înțelegerea valorilor ecumenismului și la nivelul credinciosului de rând, cu atât mai importantă va fi absența Patriarhului BOR, fiindcă exemplul dat de cel mai înalt ierarh al Bisericii majoritare e greu de ignorat, ori cât de mult ar încerca unii sau alții să explice decizia, cel puțin ciudată, a ierarhiei ortodoxe.

Pe de altă parte, e de scris și amănuntul conform căruia Patriarhia României este singura din rândul țărilor cu populații creștine majoritar ortodoxe care construise, după 1990, cu multă migală această tradiție de a participa în cadrul Săptămânii de Rugăciune a Unității Creștine. Și, iar de subliniat, e și amănuntul conform căruia actualul patriarh, Daniel Ciobotea,  a participat la acea dată, în aprilie 2001, în calitatea de mitropolit al Moldovei și de reprezentant al BOR la Strasbourg, la Întâlnirea Ecumenică Europeană, unde s-a semnat așa numita „Charta Oecumenica”, cea care consfințește criteriile după care principalele Biserici creștine din Europa, dar și din lume, încearcă de zeci de ani să țină vie flacăra unității Bisericii lui Isus Cristos.  

După cum nu e de ignorant nici faptul că nu toții creștinii ortodocși, ba chiar și preoți sau călugări, nu au văzut cu ochi buni acest demers al Patriarhiei. Constant au existat voci sau site-uri, precum www.cuvantul-ortodox.ro, www.catacombeleortodoxiei.ro, www.apologeticum.ro  sau www.sfantulpolicarp.ro care au criticat constant participarea înalților ierarhi sau a simplilor creștini ortodocși la acest tip de întâlniri, susținând că, în conformitate cu canoanele Bisericii Ortodoxe, „nu te poți ruga alături de eretici” întrucât „singura Biserică adevărată a lui Cristos ar fi cea Ortodoxă”.

BOR schimbă „regulile jocului” și în alte orașe din țară

Or, istoria, deopotrivă profană sau sacră, tradiția creștină, învățătura credinței după Isus Cristos și cea mai mare parte a cultelor creștine nu au acceptat niciodată acest tip de afirmații, care în ultimul an au căpătat accente din ce în ce mai apăsate, inclusive în rândul ierarhiei ortodoxe române, chiar dacă la acest din urmă nivel nu au fost încă clar rostite.

Una peste alta, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se va deschide în București miercuri, 18 ianuarie, la ora 17.00, la Biserica Evanghelică Luterană, întrucât suntem în anul în care marcăm 500 de ani de la lansarea celor 95 de teze ale lui Martin Luther, călugărul catolic ale cărui învățături au stat la baza nașterii luteranismului și a protestantismului în general, și se va încheia peste exact o săptămână, la 25 ianuarie, tot de la ora 17.00, la Catedrala Romano-Catolică „Sf. Iosif”.

În țară există déjà orașe sau localități importante unde protopiatele ortodoxe au anunțat déjà că reprezentanții lor nu vor mai merge să se roage, ca în anii trecuți, în alte biserici creștine. Spre exemplu, presa brașoveană a semnalat că acest lucru se va întâmpla déjà în 2017 în orașul de sub Tâmpa.

Vom asista așadar la București, cu siguranță, la o ediție aparte a evenimentului, în care din ce în ce mai puțin creștini, de diverse confesiuni, mai cred. În condițiile în care și mesajul liderilor pare a fi unul de protocolară implicară sau chiar deloc, vezi cazul Patriarhului BOR, 2018, anul centenarului nașterii României Mari, ne-ar putea aduce cu sine decesul întâlnirilor și a rugăciunilor creștine comune pe care de fapt nu am știut nici să le prețuim, nici să le însuflețim!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sange transfuzie adobestock jpg
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
image
actualitate.net
image
actualitate.net