23 de zimbri noi au fost aduși în Carpați, în două săptămâni

Ultima actualizare:

    Cei 23 de zimbri relocați în Munții Carpați au fost aduși din mai multe rezervații din Germania
Cei 23 de zimbri relocați în Munții Carpați au fost aduși din mai multe rezervații din Germania

Cinci transporturi naționale și internaționale, derulate în decursul a doar două săptămâni, s-au încheiat prin eliberarea a 23 de zimbri în două zone din sudul Carpaților. Aceste noi exemplare se adaugă celor aproximativ 30 aflate deja în libertate în sud-vestul Carpaților, ridicând numărul populației actuale la circa 53 animale, potrivit WWF România și Rewilding Europe.

Încă 23 de zimbri au fost aduși în Munții Carpați, mai exact, în munții Țarcu și Poiana Ruscă, unde se dorește crearea unei subpopulații de zimbri liberi.

Primele două eliberări de zimbri au avut loc în 2014 și 2015. În iunie 2016 și aprilie 2017,  încă două eliberări de zimbri au avut loc ca parte a proiectului LIFE „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România” finanțat de Comisia Europeană.

Acțiunea de reintroducere desfășurată luna aceasta a fost împărțită între cele două zone: 9 zimbri au fost aduși în zona deja populată din Munții Țarcu, lângă comuna Armeniș, și alți 14 zimbri, în noua zonă de reintroducere deschisă acum, în Munții Poiana Ruscă, în apropierea comunei Densuș.


    Momentul în care un zimbru este eliberat
Momentul în care un zimbru este eliberat

După doi ani de pregătiri intense, autoritățile și comunitățile locale din Munții Poiana Ruscă au urat bun venit primilor zimbri. Noua zonă de eliberare din Munții Poiana Ruscă a fost selectată cu atenție de către echipele de experți de la Rewilding Europe și WWF România pentru a susține crearea unei noi populații de zimbri viabile din punct de vedere genetic și demografic în sud-vestul Carpaților. La începutul lunii mai, patru zimbri tineri cu vârste între doi și patru ani au călătorit 350 de kilometri din Rezervația Naturală Valea Zimbrilor, județul Brașov, către Poiana Ruscă și, respectiv, către Munții Țarcu. Acest lot reprezintă prima relocare de zimbri care a avut loc în interiorul României.

„Localizată de-a lungul unui coridor ecologic foarte important pentru viața sălbatică, noua zonă de eliberare din Poiana Ruscă reprezintă cel mai îndrăzneț pas făcut împreună de cele două organizații pentru a asigura condițiile unei conectivități și diversități genetice pentru două subpopulații de zimbri”, explică Marina Drugă, manager al proiectului LIFE Bison. „Acest lucru se poate întâmpla doar dacă specia este eliberată în mai multe zone, nu doar una singură”, subliniază ea.

După primele două transporturi naționale care au avut loc în 2 și respectiv 4 mai, a început seria transporturilor internaționale: în data de 10 mai, 12 zimbri veniți din trei rezervații din Germania: Bad Berleburg, Donaumoos și Springe Bison Reserve au făcut cunoștință cu noua lor casă lângă Densuș și au fost eliberați în Munții Poiana Ruscă.

Ultimele două transporturi internaționale, din Germania și Italia, au sosit în data de 16 mai: patru zimbri de la grădina zoologică Tierpark Berlin, un zimbru din Rezervația Damerower și alți doi din Parco Natura Viva au ajuns la Armeniș și au fost eliberați în Munții Țarcu. Acest transport a încheiat maratonul relocărilor și a dat startul sărbătoririi a cinci ani de la începerea proiectului de către comunitatea locală din Armeniș.


    Un pui de zimbru relocat în Munții Poiana Ruscă
Un pui de zimbru relocat în Munții Poiana Ruscă

Animalele au fost selectate cu atenție în funcție de bagajul genetic, vârstă sau sex, pentru a le oferi cele mai bune șanse de a se adapta și prospera în noul mediu. Zimbrii vor urma o perioadă de două luni de aclimatizare și vor fi apoi mutați în țarcuri din ce în ce mai mari înainte de a fi eliberați definitiv în sălbăticie. În această perioadă, zimbrii se vor adapta noii structuri sociale, habitatului, hranei și climei. Ei vor fi permanent monitorizați, inclusiv pe viitor, de către echipa de rangeri a proiectului, ca în cazul turmelor de zimbri eliberate anterior. Cinci dintre zimbrii nou-veniți au fost deja echipați cu zgărzi de monitorizare GPS.

Dincolo de impactul ecologic, reintroducerea zimbrului european are un impact profund asupra societății locale. Specia reprezintă o viziune mai largă pentru regiune, martor al modului în care natura și sălbăticia vor deveni motorul dezvoltării regionale, aducând o nouă perspectivă pentru comunitățile locale.


    Specialiștii au grijă ca zimbrii care sunt lăsați în libertate să fie perfect sănătoși
Specialiștii au grijă ca zimbrii care sunt lăsați în libertate să fie perfect sănătoși

Zimbrul european sau bourul este cel mai mare mamifer de pe continent. În trecut trăia liber, pe tot cuprinsul Europei, probabil cu excepția nordului Scandinaviei și zonelor sudice ale Peninsulei Iberice și Italiei. A fost vânat excesiv și în cele din urmă specia a dispărut din sălbăticie, în 1927. La acea vreme mai trăiau doar 54 de exemplare și acelea în captivitate. Eforturile de reproducere și reintroducere în sălbăticie – un proces de lungă durată, dar încununat de succes – au readus populația de zimbri în Centrul și Estul Europei. Populația globală de zimbri europeni este estimată astăzi la 6.083 de exemplare. Dintre acestea, 4.009 de exemplare trăiesc în turme libere, în sălbăticie, în vreme ce restul de 400 de indivizi trăiesc în semisălbăticie (sursa EBCC, 2015).

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net