Secretele Aidei Parascan pentru o viață lungă: „Cu cât mănânci mai puțin, cu atât trăiești mai mult.” Alimentele care te ajută să prinzi vârsta de 100 de ani
Românii devin tot mai interesați de un stil de viață sănătos, din dorința de a trăi cât mai mult. Ce și cât trebuie să mâncăm, de fapt? Iată ce sfaturi ne oferă Aida Parascan, fosta câștigătoare MasterChef (PRO TV), dar și nutriționista Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!
Aida Parascan: „Apa trebuie să fie alcalină”
Aida Parascan, fosta câștigătoare MasterChef, consideră că foarte importante sunt apa pe care o bem și cantitatea de mâncare:
„Ca să trăiești mult, contează, în primul rând apa, care trebuie să fie alcalină, microstructurată și antioxidantă, apoi important este postul intermitent, adică să faci pauze și de câte 14 ore, între ultima masă din zi și următoarea.
Dar, cu cât mănânci mai puțin, cu atât vei avea o viață mai lungă. Mai trebuie să ținem cont și de combinațiile dintre alimente, acestea trebuie sa fie compatibile”, spune ea, exclusiv pentru Click!
„O dietă, bazată pe fructe, legume, nuci și produse apicole”
Nutriționista Codruța Pantelimon consideră că, de fapt, un întreg cumul de factori contribuie la îmbunătățirea vieții:
„O dietă, bazată pe fructe, legume, nuci și produse apicole, ar intra pe lista traiului edenic. Însă, nu numai acestea, ci și starea de bine, pe care fiecare dintre noi ar fi fain să ne-o autoeducam: de la expresia „fă rai din ce ai”, până la gândurile bune emise. Într-un cuvânt, acest cumul de factori (climă, apă, hrană, stare de spirit) înseamnă miracolul vieții.
Totuși, aș dori să mă opresc un pic la acele alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră zilnică, pentru a „provoca” organismul să atingă suta de ani. În funcție de anotimp, natura este atât de bună încât ne ghidează spre alegerile potrivite”, a precizat ea, exclusiv pentru Click!
Lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din dietă
Dietele de iarnă și de vară nu sunt identice, mai susține specialista în nutriție:
„Așadar, dieta de iarnă e una, dieta de vară e alta. Cel puțin, la noi, pe plaiurile mioritice. În anotimpurile friguroase recomand produsele lactate: brânzeturi, lapte, unt și, din când în când, separat, grăsimi animale provenite de la orătăniile crescute în aer liber.
Totodată, nucile diverse, sâmburii, semințele și produsele apicole sunt recomandate. De exemplu, nucile românești, braziliene, alunele de pădure, caju, migdalele, sâmburii de caise, semințele de dovleac, lăptișorul de matcă, fagurele de miere și propolisul aduc un aport benefic”.
Consumați multe legume crude, nu fierte
Cel mai sănătos este ca legumele să le consumați crude. Vitaminele se pierd în urma preparării termice:
„Când vine primăvara, natura îți schimbă direcția, oferindu-ți 99, 99% verde în farfurie: spanac, salate diverse, usturoi și ceapă verde, urzici și alte plante comestibile, verzi, din pădure. Pe lângă acestea, fructele vin și ele cu un pachet „full option” de nutrienți. O mare parte din acestea, recomand a fi consumate crude, fară a fi prelucrate termic.
Păstrați un echilibru de 20% carne/ pește și restul de 80% -legume, leguminoase, boboase și fructe consumate crude. Cei care trăiesc și pentru 90 de ani au o alimentație bazată pe: 40% - cereale nedecorticate, 30% - legume, 15% - fructe, 10- leguminoase, boboase (fasole, mazăre, linte, soia, năut) și doar 1% - alimente de proveniență animală”, mai spune Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!
„Zahărul, dușmanul nevăzut al longevității”
Ar fi momentul potrivit să începeți să evitați și consumul exagerat de dulciuri:
„Atenție și la consumul de zahăr, care reprezintă un dușman nevăzut al longevității. Și, nu în ultimul rând, alege apa de băut, cu grijă, pentru a sfida boala și bătrânețea. Natura recomandă, noi alegem...și...da, tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte nu este numai o poveste frumoasă, un basm. Este o alegere cu care noi creăm timpul”.