5 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă, de Sărbători

Ultima actualizare:

    Gustați câte puțin din toate și nu faceți excese!
Gustați câte puțin din toate și nu faceți excese!

Medicii spun că cei care în timpul anului au obiceiuri alimentare nesănătoase, de Sărbători au tendinţa să facă excese majore, în timp ce persoanele preocupate de o alimentație sănătoasă își păstrează cu uşurinţă echilibrul. Gastroenterologul Alexandrina Constantinescu ne învață cum să mâncăm ca să ne simțim bine de Sărbători.

Tradiţiile culinare specifice românilor, cu alimente încărcate de grăsimi, proteine animale, calorii, care sunt îndelung prelucrate termic, afectează negativ chiar şi un organism sănătos. Însoţite de consumul de alcool şi lipsa de mişcare, aceste obiceiuri duc către latura neplăcută a sărbătorilor.

Cârnații, caltaboșul, jumările sunt preparate foarte grase și grele
Cârnații, caltaboșul, jumările sunt preparate foarte grase și grele

„Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite -  greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută”, atrage atenția dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog. De aceea, consumul de alimente trebuie să fie controlat. Tentaţia de a ne răsfăţa cu delicii culinare este foarte mare, însă orice persoană care vrea să se bucure de sănătate ar trebui să aibă o alimentație temperată de Sărbători.

„Deşi urmările mâncatului în exces în această perioadă sunt cunoscute de majoritatea oamenilor, este surprinzător cum an de an numărul persoanelor care au nevoie de consult de specialitate este, în continuare, la fel de ridicat”, a mai spus medicul.

De aceea, dr. Alexandrina Constantinescu ne dă cinci sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru o alimentație sănătoasă de Sărbători:

1. Între felurile de mâncare trebuie să existe pauze, în aşa fel încât stomacul să poată digera felul anterior.2. Sarmalele grase, caltaboşul, crusta curcanului, ciorba plină de grăsimi, friptura trebuie să fie consumate în cantităţi cât mai mici şi întotdeauna cu legume din abundenţă, salată de crudităţi  sau salată de varză.3. Deserturile tradiţionale (cozonacul, checul, prăjiturile) trebuie făcute în casă cu un aport cât mai mic de grăsime, precum margarină, şi zahăr rafinat.4. Hidratarea corectă ajută digestia şi limitează apetitul crescut, aşa că aportul de apă este important5. Pentru ca digestia să fie cât mai uşoară, putem să profităm de luminile spectaculoase şi de târgurile de Crăciun, şi să facem o plimbare de cel puţin o oră alături de familie.

„Ceea ce punem pe farfurie şi în pahare, cât şi felul în care mâncăm este foarte important pentru sănătatea noastră. Aceste sfaturi ar trebui să devină un stil de viață, având în vedere faptul că o alimentație nesănătoasă poate duce la apariția cancerului colorectal”, a mai spus dr. Constantinescu.

Care sunt cele mai periculoase alimente de pe masa de Crăciun?

La rândul său, dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, spune că „nu trebuie să transformăm mesele îmbelșugate de Sărbători într-o amenințare la sănătatea noastră”.

Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de crăciun. Încercați să nu mâncați mai mult de trei, la o masă!
Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de crăciun. Încercați să nu mâncați mai mult de trei, la o masă!

De aceea, fără să renunțăm la tradiții, putem adapta aceste rețete, să le facem mai dietetice și mai prietenoase.

Dr. Alexandrina Constantinescu, gastroenterolog
Dr. Alexandrina Constantinescu, gastroenterolog

„Cele mai periculoase alimente pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru sunt: salata boeuf, sarmalele, friptura de porc, cârnații din carne de porc sau ouăle umplute. Putem alege ingrediente mai dietetice (o maioneză mai ușoară, o carne mai slabă), metode de preparare mai potrivite (gătitul la cuptor sau grătar, în loc de prăjit) și să le consumăm cât mai simplu, cu salată din belșug și fără pâine, cartofi sau orez. Să nu uităm de tradiționalul cozonac, pe care este indicat să îl consumăm la masa de dimineață, împreună cu o cană de lapte/ceai/cafea, fără alte alimente”, adaugă dr. Luminița Florea.

Dr. Luminița Florea, nutriționist
Dr. Luminița Florea, nutriționist

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
vizual craciunite jpg
image png
find the star min jpg
image png
masini trafic  Foto carVertical jpg
table istock jpg
sursa pro (3) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net