7 sfaturi ca să recunoști peștele proaspat. Nu cumpăra dacă arată așa
Mulți dintre noi consumă în această perioadă mâncare de post, iar luni, 25 martie, este Buna Vestire și este dezlegare la pește. Aveți grijă de unde cumpărați! Iată 7 sfaturi care să vă ajute să recunoașteți peștele proaspăt.
Luni, 25 martie, este Buna Vestire, iar credincioșii au dezlegare la pește. Va fi nebunie în magazinele care vând pește, dar vor fi și comercianți care vor dori să vândă fără să țină cont de sănătatea dumneavoastră.
Dr. Viorel Penţea, reputat medic veterinar din Sibiu, vă oferă 7 sfaturi utile care să vă ajute să recunoașteți peștele proaspăt.
”Peştele se comercializează în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată sau conservată. Comercializarea acestuia este admisă numai în magazine specializate sau secţii ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar”, spune dr. Viorel Pențea.
Peştele în stare vie
Se păstrează în vase speciale cu apă, nu mai mult de 24 de ore. Suprafaţa peştelui trebuie să fie curată, fără lovituri şi semne de boală, solzii de culoarea naturală, caracteristică speciei date şi să fie lipiţi strîns de corpul peştelui. Nu cumpăraţi peşte, dacă are ochii tulburi sau urechile dezlipite de branhii, dacă are un miros specific neplăcut, iar la apăsare degetul intră cu uşurinţă în carne lăsînd urme care nu mai revin la normal.
Peştele refrigerat
Este acel peşte la care temperatura corpului în profunzimea ţesutului muscular variază de la minus un grad Celsius, la plus 5 grade Celsius. Nu cumpăraţi peşte refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenţă slab compactă, cu miros de fermentare în branhii, cu prezenţa stratului exterior mucilaginos (cleios).
Peştele congelat
Se consideră acel peşte procesat la care temperatura în profunzimea ţesutului este coborâtă pînă la minus 18 grade Celsius, cu menţinerea calităţii gustative şi a valorii nutritive a peştelui viu. Nu cumpăraţi peşte congelat cu prospeţime îndoielnică, cu miros de rânced, cu nuanţă gălbuie a pielii şi a stratului de grăsime, precum şi cu gust amar. Verificaţi pe etichetă data recoltării şi data congelării.
Peşte în conserve şi semiconserve
Este ambalat în cutii metalice sau din sticlă în mai multe feluri: conserve naturale, conserve din peşte în suc propriu, conserve din peşte cu adaos de ulei vegetal, conserve din peşte în sos de tomate, şprote în ulei, semiconserve cu diferite adaosuri şi multe altele. Nu cumpăraţi conserve fără etichete, în cutii ruginite, cutii deformate, bombate şi cu ermeticitatea deteriorată. Nu consumaţi conserve şi semiconserve din peşte înainte de a verifica aspectul exterior (miros, culoare), precum şi conţinutul (gustul), consistenţa (uniformitatea şi densitatea) acestora.