UPDATE 7 morți în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Arde secția ATI
Un incendiu a izbucnit vineri dimineață, la ora 09.45, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constana, iar 7 pacienți au murit arși de vii. Din primele informații, ei se aflau imobilizați în secția de Terapie Intensivă. Spitalul a fost evacuat de pompieri, însă până la sosirea salvatorilor multe persoane s-au aruncat pe geamuri pentru a se salva. Au fost activate planurile roșu și alb, iar la în cadrul MAI a fost activată o celulă de criză. Raed Arafat se îndreaptă către Constanța. Ministerul interimar al Sănătății a declarat că acum prioritatea este relocarea cât mai rapidă în alte spitale a pacienților evacuați.
UPDATE Ora 13.40: Procurorul de caz a anunțat că în urma incendiului au murit 7 persoane, și nu 9, cum anunțase anterior Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Procurorul a anunțat că 5 persoane au murit chiar în Sptalul de Boli Infecțioase și alte două după ce au fost transferate la alte spitale
UPDATE: Directorul spitalului: „Îmi cer scuze, nu pot să dau declarații. Mie mi-e rău. Ce, vreți să mor aici? Toate defecțiunile au fost remediate. S-a întâmplat un necaz. Să vedem de la ce”, sunt primele declarații oferite presei de către directorul unității medicale.
UPDATE: Nu se cunosc cauzele izbucnirii flăcărilor, însă se pare că este vorba despre defecțiuni la sistemul de electric. Să nu uităm că spitalul este foarte vechi, instalațiile la fel, iar în secția ATI, suprasolicitată, există butelii de oxigen extrem de usor inflamabile. Este suficient un scurtcircuit pentru ca totul în jur să se aprindă. Oficial, însă, nu se cunosc, deocamdată cauzele care au dus la producerea acestei tragedii.
UPDATE: Informațiile arată că o parte din victime se aflau în lift, în momentul producerii incendiului. Incendiul a fost lichidat la ora 10.55. În raportul de control făcut la secțiile ATI în 2020 după incendiul din Piatra Neamț au fost semnalate deficiențe și la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. S-a constatat că nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor. Instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.
UPDATE: Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat la Digi24 că nu se poate confirma un număr de persoane decdate dar a confirmat că sunt persoane decedate."După ce ISU va finaliza intervenția va comunica cum a decurs.Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru relocarea pacienților, majoritatea vor fi duși la Județeean, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar, dacă e nevoie și la Medgidia. Din informațiile pe care le avem, 113 pacienți erau internați, din care 10 la ATI", a spus ministrul.
UPDATE: Din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unitățile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie. În acest moment, echipele sunt în misiunea de intervenție. ISU Constanța va prezenta într-o declarație de presă situația actualizată.
UPDATE: Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța. A fost activată o celulă de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.
UPDATE: Bilanțul arată 9 morți în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Incendiul a fost stins. Pompierii caută persoane care ar fi putut rămâne blocate în unitatea medicală. 113 pacienți au fost evacuați.
UPDATE: Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat pentru Digi24 că spitalul, care este în subordinea primăriei, este foarte vechi, de 60 - 70 de ani.
UPDATE: În fața unității sanitare au fost aduse paturi de terapie intensivă și mașini de terapie intensivă, care sunt construite special pentru astfel de situații. Pompierii intervin cât mai repede, deoarece în secție sunt instalații de oxigen. Toate cele zece paturi de la Secția de Terapie Intensivă erau ocupate, spun autoritățile. Potrivit surselor noastre, pacienții în stare gravă vor fi transferați la Spitalul Municipial Medgidia.
Tot în proximitatea unității saniatare se instalează uun spital mobil pentru triajul pacienților.
UPDATE: A fost activat și Planul Alb de interveție, ceea ce înseamnă evacuarea Unității de Primii Urgențe (UPU) și a Unității de Terapie Intesivă (ATI). Sunt evacuați toți pacienții și întreg personalul medical. Deocamdată, nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului. De asemenea, toate spitalele din zonă se pregătesc pentru primirea pacienților evacuați din Spitalul de Boli Infecțioase.
De la ISU CĂLĂRAȘI se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU IALOMIȚA se deplasează 1 ambulanță SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple.
Flăcările au izbucnit la parterul clădirii. Focul se manifestă cu flacără deschisă. Iese fum gros din clădire, iar oamenii sunt evacuați. Mai mulți pacienți au fost scoși pe geam și se află în curtea spitalului, alții vor fi transferați la alte unități medicale, printre care Spitalul Județean. A fost activat planul roșu de intervenție. Potrivit primelor informații care vin din partea președintelui CJ Constanța, Mihai Lupu, se pare că nu sunt victime umane, nici morți, nică răniți.
Știre în curs de actualizare