Alertă de călătorie! Va fi coadă pe Podul Ruse - Giurgiu, pe 1 Mai
Mii de români se distrează de 1 Mai în stațiuni din Bulgaria, Turcia și Grecia. Au plecat cu mașinile și se vor întoarce toți în 1 Mai. Însă, când se vor întoarce se va forma cozi uriașe pe podul peste Dunăre, avertizează Ministerul de Externe.
Se distrează în stațiunile din Bulgaria, Grecia sau Turcia, dar când se vor întoarce acasă vor aștepta în coadă pentru a plăti taxa de pod de peste Dunăre. Ca să evitați aglomerația, pregătiți din timp 2 euro (taxa de pod) sau intrați în țară prin alte puncte de frontieră.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care revin în România din minivacanța petrecută în Bulgaria, Grecia sau Turcia că la data de 28 aprilie, prin PCTF Ruse, în Bulgaria, au intrat peste 5165 autovehicule cu turiști cetățeni români. Așadar, există posibilitatea ca la data de 1 Mai, la ieșirea din Bulgaria, prin acest punct de frontieră, la taxa de pod, să se creeze coloane mari de autoturisme și autocare cu turiști români.
MAE recomandă cetățenilor români, care aleg să revină în țară, prin PCTF Ruse, să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 (doi) euro, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale.
Cetățenii români pot folosi și celelate puncte de trecere a frontierei situate la frontiera româno-bulgară, precum: PCTF Kardam- PCTF Negru Vodă, PCTF Durankulak – PCTF Vama Veche, PCTF Kainardja – PCTF Lipnița (cu orar de funcționare 08:00-20:00, masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t), PCTF Silistra – PCTF Ostrov, PCTF Oryahovo – PCTF Bechet (ferry), PCTF Nikopol – PCTF Turnu Măgurele (ferry) și PCTF Svishtov – PCTF Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcționare 08:00-20:00.
Agenția ”Vămi” din Bulgaria, responsabilă cu colectarea taxelor de pod la PCTF Ruse, va întreprinde măsurile necesare prevenirii formării de coloane de autovehicule și aglomerării punctului de frontieră și a zonei adiacente acestuia, manifestând o atenție deosebită pentru fluidizarea pe cât posibil a traficului de autoturisme și autocare. Acest lucru va putea duce la oprirea temporară a traficului greu și operarea,în condiții de urgență, a traficului ușor.
Se recomandă firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri, care tranzitează teritoriul bulgar, să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al șoferilor.