Alertă de securitate informatică! Patru spitale din Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Alba, ”infectate” cu un virus cibernetic
Spitalul Victor Babeş a fost atacat de un virus cibernetic. Sistemul informatic este blocat şi din această cauză activitatea medicilor se desfăşoară cu foarte mare greutate. SRI a transmis că sunt patru spitale afectate de un ransomware, fiind vorba despre "Victor Babeş" din Bucureşti şi cele din Huşi, Dorohoi şi Alba, din datele existente până în prezent, anunţă SRI. Reprezentanţii SRI spun că niciunul dintre spitalele afectate nu avea antivirus.
UPDATE13.00 Potrivit reprezentanţilor Serviciului Român de Informaţii (SRI), din datele existente până în prezent, în urma semnalărilor primite de CERT-RO la numărul special 1911 şi transmise mai departe către Centrul Naţional Cyberint, sunt afectate de ransomware patru spitale: "Victor Babeş" din Bucureşti şi cele din Huşi, Dorohoi şi Alba.
"O echipă a CNC a plecat la Victor Babeş pentru a analiza situaţia şi a ridica artefactele care ne permit să înţelegem cum are loc infecţia şi ce măsuri trebuie luate pentru a o opri. Din analizele preliminare efectuate reiese faptul că pentru oprirea infecţiei este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului", au transmis reprezentanţii SRI, conform news.ro.
Sursa citată a precizat că se analizează pentru a se vedea exact tipul de ransomware, dacă este vorba de BadRabbit sau nu.
Conform SRI, niciun sistem de la spitale afectate nu avea antivirus.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a anunţat, miercuri, că „a identificat o creştere semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase de tip ransomware, atacatorii şi-au îndreptat atenţia în special către instituţii din domeniul sănătăţii, numărul entităţilor afectate fiind în creştere”.
Joi, ministrul Sorina Pintea a spus că există informaţii privind atacuri cibernetice asupra a cinci spitale din Bucureşti.
"Avem informaţii în acest moment că există atacuri cibernetice asupra a cinci spitale din Bucureşti, unul dintr spitale fiind Victor Babeş, celelalte le identificăm", a spus Pintea, joi, într-o conferinţă de presă, potrivit news.ro.
Ministrul a mai precizat că toate spitalele din România vor primi recomandări cu privire la metodele de apărare împotriva acestor tipuri de atacuri cibernetice.
" Centrul Naţional de Răspuns atrage atenţia utilizatorilor şi personalului care se ocupă de servicii IT să dispună luarea unor măsuri, şi anume deschiderea fişierelor doar în situaţia cunoaşterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din mediul online, existenţa unui backup al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea - şi fac o paranteză: marea majoritatea a spitalelor mari sunt obligate să aibă dispozitive neconectate la reţea pentru soluţia de backup -, apoi, dispozitivele utilizate să fie updatate şi să aibă instalate soluţii de securitate şi în final raportarea urgentă a acestor incidente la un numărul unic 1911", a explicat Pintea.
Atacul cibernetic afectează pacienţii
Ministrul Sănătăţii a mai spus că în eventualitatea unui atac cibernetic pacienţii ar fi afectaţi cu siguranţă.
"În primul rând toate documentele care sunt eliberate de către un spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic, care dacă este blocat bineînţeles că îngreunează foarte mult activitatea de internare, de exemplu, de eliberare a reţetelor. Până la urmă, pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput, spun eu", a adăugat ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministrului Pintea, fiecare spital are un sistem informatic propriu prin care face aceste proceduri şi trebuie să asigure mentenanţa acestui sistem.
"Eu cred că alerta de securitate trebuie păstrată în permanenţă, având în vedere că nu ştim când aceşti hackeri pot lovi, deci respectarea regulilor pe care Centrul Naţional de Răspuns le-a transmis trebuie permanentizată", a mai spus Sorina Pintea.
Citeşte şi: Atacuri cibernetice de amploare asupra unor bănci românești, anunță SRI
Citeşte şi: Nu plătiţi răscumpărarea dacă vă e atacat calculatorul!