Angajaţii Primăriei Iași nu mai pot ieşi din instituţie nici măcar pentru un covrig, în timpul programului
Măsuri extreme pentru angajaţii Primăriei Iaşi. Angajaţii mai pot ieşi din instituţie doar dacă au un motiv bine întemeiat şi dacă prezenţa este confirmată la destinaţie. Decizia a fost luată de primarul Mihai Chirică. Edilul spune că măsura este corectă şi că funcţionarii au cele mai mari salarii din ţară.
Primarul a transmis într-o conferinţă de presă susţinută joi că de la începutul săptămânii, angajații Primăriei au fost avertizați. Aceştia mai pot părăsi instituția, în timpul programului doar cu bilet de voie şi trebuie să-și confirme prezența la destinație. Cu alte cuvinte nu mai pot motiva că merg să îşi cumpere măcar un covrig.
Cum îi monitorizează primarul Chirică pe angajaţi
Mihai Chirică a spus că oamenii vor fi monitorizaţi în permanenţă cu ajutorul unui soft pe calculator.
„Nu vreau să ajung să iau o decizie subiectivă. Calculatorul vorbește. Ai fost la serviciu în timpul de lucru, ți-ai făcut treaba, ți-ai respectat programul pe care ți l-ai asumat prin fișa postului… I-am anunțat public, să nu par un cetățean răutăcios. Pontajul se suprapune cu numărul de ore pe care calculatorul le înregistrează pentru fiecare ID care a fost eliberat”, a declarat primarul Mihai Chirică, potrivit BZI.ro.
Altfel spus, fiecare angajat să fie pontat pentru orele efective de lucru. Orice abatere este sancționată. De la începutul acestei săptămâni a intrat în vigoare un nou regulament. Angajații intră în Palatul Roznovanu doar pe bază de cartelă şi ies doar cu bilet de învoire.
„Începând cu data prezentei, cu unele excepții funcție de deciziile conducerii, accesul salariaților în instituție va fi posibil numai până la ora 08:30 (ora de începere a programului de lucru). Programul de relații cu publicul va fi modificat, astfel încât acesta se va desfășura începând cu ora 10:00. Salariații care sosesc în instituție după începerea programului de lucru, respectiv ora 08:30, vor prezenta la cabinetul primarului o informare succintă care să cuprindă motivul întârzierii”, se arată în regulamentul municipalității, citat de BZI.
Cum funcţionează sistemul de urmărire al funcţionarilor din primărie
Primarul Chirică a precizat că noul sistem va identifica cu exactitate timpii petrecuți de angajați la locul de muncă.
„Pentru a conștientiza că timpul de lucru al unui funcționar public, care are unul dintre cele mai mari salarii din schema de plată a României, de astăzi trebuie consumat pentru cetățenii care îl plătesc și punct. Nu vreau să ajung să iau o decizie subiectivă. Calculatorul vorbește. Ai fost la serviciu în timpul de lucru, ți-ai făcut treaba, ți-ai respectat programul pe care ți l-ai asumat prin fișa postului… I-am anunțat public, să nu par un cetățean răutăcios. Pontajul se suprapune cu numărul de ore pe care calculatorul le înregistrează pentru fiecare ID care a fost eliberat. Ai plecat, înregistrează zero, dacă ești la treabă, înregistrează timpul de lucru. Noi, în momentul de față, ne flexibilizăm și ne armonizăm organigrama. Avem 57 de plecări datorită detașărilor și pensionărilor. Aproximativ 12 la sută din personal a fost eliberat. Unele compartimente au rămas ușor decapitate. Alte persoane nu și-au mai găsit locul. În funcție de necesități, vom scoate la concurs”, a detaliat Chirică.
Funcţionarii Primăriei Iaşi, supăraţi că nu mai pot merge după covrigi
Angajaţii nu prea sunt de acord cu măsura conducerii. Aceștia consideră că productivitatea la locul de muncă nu va crește.
„Acum nu mai poți să te duci să mai cumperi un covrig. Dacă stai blocat în birou, ce rezolvi? Oricum timpii efectivi de lucru sunt mai mici de opt ore. Poți la fel de bine să nu faci mare lucru și leafa merge. Nu cred că se pontează corect. Sunt situații în care se iese pe aceeași cartelă sau se deschide ușa de la poartă”, a spus un angajat din primărie, sub protecția anonimatului, pentru BZI.
Citeşte şi:
Cum a cumpărat copilul de 11 luni al primarului Mihai Chirica un teren de 250.000 de euro