"Băgăm virusul pestei porcine în primul strat de pânză freatică"
Fermierii sunt îngrijorați nu numai de extinderea pestei porcine, ci și de modul în care sunt îngropate în pământ animalele sacrificate. Un crescător de porci din județul Arad atrage atenția că doar o mică parte din animalele infectate sunt incinerate, majoritatea fiind îngropată.
Astfel, Călin Muscă a declarat, într-o emisiune la TVR 1, că procedura de îngropare a animalelor bolnave presupune câteva reguli esențiale. Printre acestea, una foarte importantă: groapa în care este îngropat animalul trebuie să aibă o adâncime de patru metri. În plus, aceasta trebuie să fie săpată într-o zonă în care pânza freatică se află la o adâncime de cel puțin opt metri adâncime. Potrivit lui Călin Muscă, acest ultim aspect e imposibil de respectat în multe localități, deoarece pânza freatică se află la 3-5 metri adâncime. „Băgăm virusul în primul strat de pânză freatică!”, atrage atenția fermierul. Până acum, numărul focarelor de pestă porcină a depășit 550, pe raza a opt județe: Tulcea, Constanța, Brăila, Galați, Ialomița, Sălaj, Bihor și Satu Mare.