Bolnavii de cancer, ignorați de autorități, se vor adresa forurilor internaționale

Ultima actualizare:

    Cel mai mare sprijin al bolnavilor de cancer este familia
Cel mai mare sprijin al bolnavilor de cancer este familia

Sunt lipsiți de medicamente uzuale, tratamentele specifice le sunt mereu întrerupte, nu au acces la noile proceduri de radioterapie și nici la noile investigații, iar autorităților nici că le pasă! Se pare că nici măcar nu vor să audă de acești bolnavi și așa loviți de soartă! Tocmai de aceea reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) au anunțat că vor cere ajutor forurilor internațioale.

În continuă luptă cu această maladie nemiloasă, mereu contra cronometru, reprezentanții bolnavilor de cancer, medici și voluntari s-au reunit zilele trecute la cea de-a X-a Conferință Națională a Federației pentru a discuta despre tratamentele oncologice și despre problemele cu care se confruntă acești oameni.

„Invitați au fost și responsabilii din fruntea sistemului de sănătate, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Comisii Parlamentare, dar care nu au dat curs invitațiilor pentru a vedea problemele grave cu care se confruntă acești pacienți, încălcând și sfidând în continuare drepturile acestora”, au declarat reprezentanții FABCR.

Se pare că ministrul Sănătății, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, parlamentarii din cadrul comisiilor de specialitate nu sunt interesați de statisticile înfiorătoare și de problemele reale din sistem, expuse în cadrul conferinței bolnavilor de cancer.

Nu au acces la noile terapii

Potrivit reprezentanților FABCR acestea sunt:

-lipsa medicamentelor uzuale din spitale și din circuitul deschis de farmacii, neasigurarea continuității efectuării tratamentelor și întreruperea acestora, cauzate de retragerea lor de pe piață sau de exportul paralel;

-lipsa finantațării noilor centre de radioterapie, în condițiile deficitului major al României privind aceste terapii;

-nedecontarea unor noi proceduri de radioterapie;

-întârzierea accesului la noile terapii cauzate de nepublicarea în Monitorul Oficial a protocoalelor terapeutice;

-lipsa finanțării spitalelor, în condițiile în care au intrat medicamente noi, în condițiile  în care au fost mărite salariile, în condițiile scumpirilor aferente inflației, bugetele rămânând aceleași încă din anul 2012. „În curâand, medicii vor fi puși în situația de a nu mai prescrie tratamentele necesare pacienților, din cauza lipsei fondurilor. Degeaba au intrat noi tratamente în compensare dacă spitalul nu le poate cumpăra, iar, dacă totuși medicii vor recomanda aceste tratamente, cu siguranță li se vor imputa!”, atrag atenția reprezentanții bolnavilor de cancer.

Din cauza lipsei accesului la investigații și tratamente inovative, la studiile clinice, face ca România să se situeze pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer, mai spun aceștia.

Așadar, în România, în fiecare zi, mor peste 132 de pacienți cu diferite forme de cancere, decese cauzate în mare parte de întârzierile privind investigațiile necesare recomandării tratamentelor, dar și a lipsei medicamentelor și a bugetelor necesare acestor tratatmente.

„Cine răspunde pentru aceste decese? Cine se face vinovat de lipsa strategiilor și a politicilor sanitare în România? Pe cine vom acționa în judecată din multitudinea instituțiilor și a persoanelor responsabile pentru acest dezastru din sistemul public de sănătate?”, se întreabă, disperați, bolnavii de cancer.

Corupția, principala problemă a sistemului

- 5.2% dintre români au cancer

- 21,1 % au o rudă de gradul I cu cancer (mama, tata, copilul)

- 65% au încredere multa și foarte multă în spitalele private vs 35% în cele de stat

- principalele probleme din sistemul sanitar: corupția (20,7%), tehnologia veche (19%)

- 75% dintre români spun că durează prea mult până când un medicament nou descoperit apare pe piața din România

- 45% spun că un diagnostic de cancer duce întotdeauna la deces

- 68% consideră că statul român nu contribuie cum trebuie la asigurarea unui tratament corespunzător pentru bolnavii de cancer

- doar 1,6% știu câte medicamente noi pentru cancer au fost aprobate în UE în anul 2017

- principala temere legată de cancer: nu poate fi vindecat din cauza lipsei tratamentului - tratament ineficient sau tratament indisponibil (36,9%)

- cel mai important aliat în lupta cu cancerul: familia (46,3%), medicamentele și tehnologiile noi (30,1%), medicii (16,5%)

- 89,8% dintre pacienții cu cancer se declară multumiți de medicul oncolog curant

- 42,2% din pacienți sunt de acord să participe la un studiu clinic cu un medicament nou împotriva cancerului

,,Întârzierile de acces la noile medicamente, îi determină pe pacienții noștri să se aprovizioneze din surse nesigure. Cine controlează medicamentele produse în diferite țări, pe care pacienții români sunt obligați să le cumpere, deoarece statul nu dorește să se implice în rezolvarea problemelor acestora?”, întreabă Anka Mateescu, de la Asociația Română Împotriva Leucemiei - ARIL.

Ținând cont de toate aceste aspecte și de faptul că autoritățile române nu sunt în stare, nu vor sau nu sunt în stare să aibă grijă de bolnavii de cancer din România, liderii asociațiilor membre FABC au hotărât să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului, Comisiei și Parlamentului European, Organizației Mondiale a Sănătății, precum și corpurilor diplomatice din România, pentru a sprijini demersurile lor viitoare și „pentru a trezi la realitate decidenții din România”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Guvern FB jpg
catedrala nationala decembrie 2024 177 crop jpg webp
6 front tineri sinucidere jpg
terapie intensiva jpeg
Parcul Lacul Morii 1 jpeg
6 front jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
terase centrul vechi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net