Bucureștiul intră în scenariul roșu. Masca devine obligatorie și pe stradă. Se închid localurile, cinematografele și teatrele
De marți, 20 octombrie, timp de 14 zile, Bucureștiul intră în scenariul roșu, iar asta presupune închiderea tuturor unităților de învățământ și întoarcerea elevilor la cursurile online. Comitetul pentru Situații de Urgență, care se întrunește azi, va adoptat și alte măsuri și restricții odată cu depășirea în Capitală a ratei de 3 infectări la mia de locuitori în ultimele două săptămâni.
Bucureștiul intră în scenariul roșu. Alte măsuri și restricții în Capitală
Comitetul pentru Situații de Urgență, care se va întruni în ședință luni la ora 15.00, va adopta o serie de restricții pentru Capitală în contextul în care rata infectărilor cu noul coronavirus a depășit pragul de trei la mia de locuitori în ultimele două săptămâni. Iată ce vor decide autoritățile pentru bucureșteni.
Se închid școlile. Elevii revin la cursurile online
Începând de marți, 20 octombrie, toate unitățile de învățământ din București, atât cele de stat cât și cele particulare, intră în scenariul roșu. Acest lucru presupune ca toți elevii să revină la cursurile online, de acasă, din fața calculatoarelor, a laptopurilor sau tabletelor. O veste nespus de proastă pentru părinți, copii dar și profesori. Ceea ce este important de reținut e faptul că inclusiv unitățile de învățământ care funcționează în regim de afterschool și creșele vor fi închise. La fel și universitățile.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat încă de luni că va monitoriza dacă cele 8.057 de tablete au ajuns în unitățile de învățământ din Capitală. “Ministerul Educaţiei, prin Programul Şcoala de Acasă, a dat către Inspectoratul Școlar al Municipiului București 8.057 de tablete care au fost împărţite către inspectoratele şcolare de sector săptămâna trecută. Voi monitoriza astăzi această activitate. Voi vedea dacă au ajuns tabletele în unităţile de învăţământ aşa cum mi-au raportat inspectorii şcolari de sector”, a spus ministrul, la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Potrivit Monicăi Anisie, complementar, Ministerul educației a alocat Inspectoratului Școlar București peste 5 milioane de lei pentru a achiziţiona un stoc de rezervă. „Inspectoratul Școlar al Municipiului București mi-a raportat că deja se află în procedură de achiziţie publică pentru 1.750 de laptopuri”, a mai precizat ministrul.
Un studiu realizat de Salvați Copiii România relevă un fapt extrem de îngrijorător: 28% dintre copii și 43% dintre cadrele didactice nu dețin - parțial sau total - resursele materiale necesare învățământului online. Studiul a fost realizat de Salvați Copiii România, alături de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar. Specialiștii au dorit să avertizeze asupra consecințelor dramatice și pe termen lung ale îngrădirii accesului la educație pentru copiii vulnerabili, potrivit Mediafax. Datele provizorii extrase din statisticile INS arată că, la începutul acestui an calendaristic, peste 275.000 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală. De asemenea, 28% dintre copii și 43% dintre cadrele didactice nu dețin toate resursele materiale necesare învățământului online. Deficitul pentru educația online este cu 10% mai ridicat în mediul rural decât în mediul urban și cu peste 10% mai mare în cazul învățământului primar și preșcolar decât în al celui liceal, arată datele anchetelor sociologice realizate de Salvați Copiii România. „Rezultatele acestei analize sunt cu adevărat alarmante: aproape 30% dintre copii și părinții cu copii în școală declară că nu dețin resursele materiale necesare învățământului online. În ultimele luni, sute de mii de copii au fost lăsați în urmă de către sistemul educațional din România. Putem trata acest eșec ca pe o lecție din care să extragem două concluzii principale: în primul rând, măsurile sociale, precum asigurarea accesului la internet pentru elevi și acordarea corespunzătoare a burselor școlare, sunt indispensabile în acest context, iar în al doilea rând, este esențial să înțelegem cu toții faptul că școala nu va mai arăta niciodată ca înainte”, a spus Rareș Voicu, Președinte Consiliul Național al Elevilor. La nivel național au fost cuprinse în studiu 915 unități școlare din învățământul preuniversitar, din 40 de județe.
Masca devine obligatorie și pe stradă
Pâna acum, masca de protecție era obligatorie în toate spațiile publice închise: mijloace de transport în comun, magazine, mall-uri, farmacii, școli, grădinițe, unități spitalicești, saloane, frizerii, săli de jocuri de noroc etc. De marți, 20 octombrie, bucureștenii vor fi obligați să poarte masca de protecție și în toate spațiile deschise, adică și pe stradă. Excepție fac doar copiii cu vârste sub 5 ani.
Premierul României, Ludovic Orban a dorit să sublinieze încă o dată importanța absolut crucială pe care o are masca de protecție împotriva răspândirii noului coronavirus. El declara recent că „eu am interacționat cu mii, poate zeci de mii de oameni și nu m-am îmbolnăvit”. De amintit erste și faptul că orban a intrat de două ori în izolare după ce a fost contact direct cu persoane infectate cu SARS-CoV-2, însă, din fericire, de fiecare dată testele sale au ieșit negative. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, Click! l-a relatat pe larg AICI.
Se închid restaurantele, teatrele și cinematografele
Printre măsurile care urmează să fie adoptate în urma întrunirii de azi a Comitetului pentru Situații de Urgență se numără și inchiderea restaurantelor, a cafenelelor, a cinematografelor și teatrelor. Se vor anula concertele și spectacolele care erau programate să aibă loc în această perioadă. De asemenea, își închid porțile și sălile de jocuri de noroc. Aceste măsuri vor fi valabile timp de 14 zile urmând să se decidă apoi prelungirea acestora în funcție de evoluția lucrurilor.
CITEȘTE ȘI:
Târgu Mureș și alte 6 localități din județul Mureș intră în scenariul roșu. Elevii vor învăța online