Capitala, din nou fără primar. Ce-l așteaptă pe viitorul edil general
După Oprescu, potopul! Bucureștiul pare blestemat să rămână fără conducător la Primăria Generală. Consilierii generali ai Capitalei l-au concediat din funcție pe Marin Ștefănel, cel urcat pe tron chiar de ei. Acum negociază instalarea unui alt primar general interimar. Dan Ștefănel Marin, promovat la conducerea primăriei din rândul consilierilor, și-a încheiat mandatul după abia două luni. Iată ce probleme are de rezolvat cel care îi va lua locul.
Iese Marin, intră Sava? Răzvan Sava (44 de ani) este propunerea grupului de consilieri PNL din „Parlamentul Capitalei”, pentru postul de primar interimar. Ca și predecesorul său, Sava este consilier general. De profesie inginer mecanic, Răzvan Sava e președintele Comisiei pentru utilități publice din cadrul CGMB, ales în 2012 pe listele USL. Conform declarației de avere din iunie 2013, Sava deține împreună cu soția un apartament de 140 mp în București, un autoturism Jaguar, cumpărat în 2006, și bijuterii și obiecte de artă în valoare de 40.000 de euro. Deține un cont curent de 440.000 de lei la ING Bank și se „luptă” cu două credite (unul de 40.000 de euro, la Piraeus Bank, scadent în 2017, și unul de 150.000 de euro, la Alpha Bank, scadent în 2030). În ciuda susținerii de care se bucură în rândul colegilor liberali, Sava ar putea avea concurență serioasă, căci PSD nu exclude numirea unui contracandidat.
Activitatea primăriei, blocată
Pentru asigurarea continuității în cadrul Municipalității, consilierii generali trebuie să se întrunească în ședință extraordinară pentru alegerea unui nou primar interimar. Mai întâi, însă, prefectul Capitalei trebuie să ia act de îndepărtarea din funcție a lui Dan Ștefănel Marin și să emită un ordin care constată încetarea de drept a mandatului. În perioada care se scurge între aceste măsuri, Bucureștiul este un oraș al nimănui, cu activitate parțial blocată. Până la numirea unui succesor, nimeni din cadrul primăriei nu are drept de semnătură pentru plăți sau decontări de bani publici. În cazul în care în această perioadă sunt programate plăți de salarii, ele vor fi amânate. În iunie 2016 vom avea alegeri locale, însă până atunci cei 53 de consilieri ai primăriei se pot răzgândi de câte ori vor în privința alegerii edilului general. Aceste jocuri de culise fac, însă, foarte mult rău administrației Capitalei și bucureștenilor.
După arestarea lui Sorin Oprescu, lucrurile au mers din prost în mai prost la Primăria Capitalei. Problemele acumulate la nivelul administrației locale nu au putut fi rezolvate într-un timp atât de scurt de Marin. Iar bucureștenii nu se așteaptă la minuni nici din partea succesorului său. Iată de ce alegerile de anul viitor vor avea o miză uriașă în București.
Viitorul primar interimar va avea de gestionat o problemă gravă în Capitală, aceea a datoriilor Regiei de termoficare către producătorul de agent termic. Un pas important a fost făcut de predecesorul său, care a primit girul Consiliului General pentru a accesa un împrumut de 250 de milioane de lei de la Trezorerie, în vederea acoperirii unei părți din datorie. Cel puțin până la sfârșitul anului, bucureștenii nu vor fi lăsați fără căldură și apă caldă. Treaba viitorului edil e să găsească soluții pentru perioada de după 1 ianuarie 2016.
O serie de proiecte de infrastructură începute de Oprescu bat pasul pe loc ori sunt suspendate. Unele dintre ele datează din vremuri imemoriale și au toate șansele să apuce sfârșitul lumii tot nefinalizate. De exemplu, străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu a fost propusă de Băsescu, proiectată de Videanu, începută de Oprescu, însă nu se știe cine va tăia panglica. O altă lucrare de anvergură, străpungerea Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada 1, a fost recent blocată în instanță de un grup de bucureșteni care locuiesc în zona șantierului. Pasajul de la Piața Sudului generează mari probleme de trafic în zona Big Berceni, iar lucrările avansează greu. Trotuarele au fost sparte și lăsate de izbeliște, însă nimeni nu poate convinge firmele care construcții să-și schimbe modul de lucru.
O altă provocare a viitorului edil interimar va fi coordonarea activității de deszăpezire a străzilor pe timp de iarnă. De bine de rău, firmele și-au făcut treaba în cel de-al doilea mandat al lui Oprescu după ce au fost amenințate cu amenzi și cu tăierea banilor. Va avea, oare, viitorul edil puterea de a-i ține în frâu pe cei care au contract cu Municipalitatea pentru asigurarea acestui serviciu?
Alți trei primari sunt pe margine
Nu doar Municipalitatea suferă la capitolul autoritate. Alte trei primării din Capitală funcționează la limită după îndepărtarea edililor. Sectorul 5 nu-l mai are pe Marian Vanghelie din luna martie, când a fost arestat preventiv pentru luare de mită. Atribuțiile sale au fost preluate de viceprimarul Dan Croitoru, care n-a avut nicio apariție publică pentru a le spune cetățenilor cum merge treaba în sector. Primăria sectorului 1 fost preluată de viceprimarul Vasile Moțoc după reținerea lui Andrei Chiliman. El e acuzat de atribuirea preferențială a unor contracte finanțate cu bani publici. În ciuda scandalului, reprezentanții Primăriei sectorului 1 au transmis că activitatea instituției nu e afectată. „Primăria Sectorului 1 rămâne o instituţie în slujba cetăţeanului. Activitatea administraţiei locale se desfăşoară în condiţii normale, fără să fie afectată de ancheta organelor judiciare. Problemele cetăţenilor care intră în sfera de competenţă a autorităţii locale sunt tratate cu aceeaşi seriozitate şi soluţionate cu celeritate”. Sectorul 4 e condus de viceprimarul Daniel Băluță, după ce Cristian Popescu Piedone și-a dat demisia pe fondul scandalului iscat în urma tragediei din „Colectiv”. El e cercetat în acest dosar, în stare de libertate, pentru autorizarea clubului fără respectarea legii. Deși spun că totul merge bine în administrația locală, angajații primăriei resimt lipsa primarului lor.