Soc! Aici s-au simţit -74˚C

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vântul puternic care bate de câteva zile pe crestele munţilor a băgat în sperieţi turiştii, dar şi localnicii care spun că n-a mai fost de mult aşa vâj. Vă vine sau nu să credeţi, în Masivul Ceahlău s-au resimţit -74˚C!

Totul e alb în jur, inclusiv cerul care cerne fără oprire. Un peisaj stâncos acoperit de prima zăpadă din acest sezon. Este superb Ceahlăul, dar vântul tăios îţi taie respiraţia şi îţi îngheaţă instantaneu sângele în vene. Ai senzaţia că te afli la Polul Sud. Numai acolo se resimt temperaturi de -74˚C, aşa cum s-a întâmplat, în ultimele zile, în Masivul Ceahlău. Un fenomen neobişnuit pentru ţara noastră, de care puţini au auzit şi care, totuşi, se repetă în fiecare an.

simeon stalpnicul png

Temperatura resimţită de om în condiţii de ger combinate cu vânt este un coşmar pentru cine se încumetă să stea mai mult timp afară. Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, e printre puţinii care se încumetă să înfrunte Ceahlăul pe o astfel de vreme. Echipat până în dinţi, chiar şi cu faţa acoperită, Raul Papalicef urcă pe munte pentru a studia acest fenomen. Ne explică că, zilele acestea, vântul a înregistrat la rafală, în anumite zone ale ţării, şi 70-80 km/h şi a intensificat, astfel, senzaţia de frig resimţită de oameni. În aceste condiţii, pe vârful Toaca din Ceahlău (1.904 m) au fost resimţite, conform datelor ANM, -74˚C, deşi temperatura aerului era de -13,5˚C.

„Noi, de peste 10 ani, lucrăm cu un indicator denumit WIND CHILL, după termenul folosit de armata americană. Acesta reprezintă puterea de îngheţ a vântului asupra celulelor. Pe mine, ca salvamontist, nu mă interesează temperatura înregistrată în termometru, ci ceea ce se întâmplă în teren. La -58˚C, suprafeţele de corp neprotejate îngheaţă în 30 de secunde. Chiar cu un echipament ultraperformant, rata de supravieţuire nu depăşeşte 60 de minute", explică Raul.

Papalicef chiar îşi aminteşte că, în decembrie 1998, mai mulţi turişti au fost cât pe ce să sfârşească îngheţaţi din cauza temperaturii foarte scăzute. „Erau zece persoane care urcau prin jgheab până la cabana Dochia, iar trei dintre ele s-au oprit, la un moment dat. Au fost pe punctul de a îngheţa şi n-au mai putut înainta. Cu o coardă de asigurare am coborât până la ei şi i-am adus în cabană congelaţi. În total au fost 16 cazuri atunci", povesteşte Papalicef.

Uite cum va fi vremea până la Crăciun!

Se întâmplă la…

-20 °C Punctele de îmbinare a şinelor de cale ferată încep să se rupă

-22 °C Motorina devine mai densă. La benzină nu sunt probleme

 -24,5°C Acumulatoarele camerelor video nu mai funcţionează după 5 minute

-30,0°C Respiraţia devine chinuitoare. Nările se lipesc la fiecare inspiraţie

-32,0°C Radiatoarele maşinilor cu antigel se pot sparge

-38,5°C Cea mai scăzută temperatură înregistrată în România în 1942 la Bod, judeţul Braşov

-40,0°C Genele se lipesc de ochi

-88,3°C Cea mai scăzută temperatură înregistrată pe Pământ

-273,15°C Zero absolut. Temperatură mai mică nu există. Atomii nu se mai mişcă

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net