Cum a ajuns Dinu Patriciu cel mai bogat român şi ce avere a avut acesta
Omul de afaceri Dinu Patriciu a decedat marţi la Londra după o lungă bătălie cu o boală hepatică progresivă. Chiar dacă în urma transplantului de ficat efectuat la o clinică din Milano acesta declara că se simte mai bine, afecţiunea i-a curmat viaţa prematur.
Dinu Patriciu, s-a născut la data de 3 august 1950, în familia unui cunoscut petrolist din perioada interbelică. El a absolvit Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din București în anul 1975, obținând diploma de arhitect. După absolvirea facultății, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectări al Ministerului Comerțului Exterior. A primit numeroase premii de arhitectură și design în România și în străinătate. În anul 1978 este admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectură din București unde face meditații la desen tehnic cu cei care doreau să devină arhitecți, având după spusele sale 85 de elevi pe an. Împreună cu câțiva colegi, câștigă un concurs internațional de arhitectură pentru construirea unui palat la Abu Dhabi şi între anii 1984-1990, efectuează mai multe deplasări în Emiratele Arabe Unite, unde participă la realizarea unor proiecte asemănătoare.
În 1990, Dinu Patriciu devine membru fondator al PNL, iar între anii 1990-1992 devine deputat de Timiş. Tot în timpul mandatului de deputat devine şi ministrul lucrărilor publice şi amenajării teritoriilorca urmare a remanierii Guvernului Petre Roman 2. Între 1992 şi 1996 a fost ales deputat de Dâmboviţa, acelaşi lucru petrecându-se între 2000-2004 în colegiul Prahova.
A devenit cel mai bogat român în august 2007 când a vândut 75% din pachetul de acţiuni deţinut de el la compania Rompetrol (n.r. achiziţionată în 1998) pentru aproximativ 2,7 miliarde de dolari. În continuare rămâne cea mai mare tranzacţie financiară desfăşurată cu o companie românească. În 2013 a lichidat portofoliul imobiliar din Suedia, în schimbul a 110 milioane de euro. A mai vândut o clădire la Paris şi una la Haga, pentru aproximativ 26 de milioane de euro. Urmează să înstrăineze alte cinci clădiri din Polonia (2), Olanda (2) şi Belgia (1). Dinu Patriciu controlează fondurile de investiţii Fabian, Deutsche Land şi Rutley European Property (reunite sub umbrela Dinu Patriciu Global Properties – DPGP), cu active imobiliare de peste 1 miliard de euro, în Germania, România, Polonia, Belgia şi Olanda. „87% din clădiri sunt în Germania şi România. Restul le vând“, declara pentru „Forbes România“, Dinu Patriciu. În Germania, majoritatea activelor imobiliare deţinute sunt spaţii de birouri (unde are chiriaşi ca IBM sau Dell) şi spaţii comerciale (închiriate către mari retaileri, precum Real, Kaufland, Takko sau Plus). În România, Dinu Patriciu are exclusiv spaţii de birouri. Şi ce urmează? „Investiţii în acelaşi domeniu, în Germania şi nu numai“, continuă omul de afaceri, fiind zgârcit însă cu detaliile.
În 2006, Dinu Patriciu a cumpărat ziarul Adevărul unde aduce o echipă de peste 100 de oameni (jurnalişti, manageri şi oameni de vânzări) de la Ringier (trust elveţian care deţinea titluri importante din presa autohtonă), în frunte cu Răzvan Corneţeanu (numit manager general). Patriciu face investiţii masive, „Adevărul” se relansează şi, cu ajutorul unei politici agresivă de inserturi, atinge tiraje medii lunare de peste 100.000 de exemplare. Inserturile au avut un succes atât de mare, încât „Adevărul” vânduse, după un an de la implementarea acestei strategii, peste 15 milioane de cărţi.