Cum ne afectează norul de praf saharian

Ultima actualizare:

    Fenomenul inedit loveşte România  începând de astăzi, spun meteorologii
Fenomenul inedit loveşte România începând de astăzi, spun meteorologii

Un nor imens de praf saharian s-a desprins din nordul Africii şi se îndreaptă spre România. Meteorologii spun că în ţara noastră prezenţa acestuia va putea fi observată mai ales în regiunile vestice, nord- vestice şi la munte, începând chiar de astăzi şi până sâmbătă.

Un uriaş nor de praf saharian se întinde deasupra sudului Europei, iar în următoarea perioadă va ajunge şi în România. Norul provine în principal din Algeria şi deja a cuprins zone importante din Spania, Elveţia, sudul Italiei, Malta şi insulele din vestul Mediteranei. Luni, vântul a împins praful spre nordul Italiei şi sudul Franţei şi se aşteaptă ca acesta să ajungă până în Irlanda.

 Fenomene similare  s-au mai abătut peste  ţara noastră, ultima dată  în luna aprilie a anului trecut
Fenomene similare s-au mai abătut peste ţara noastră, ultima dată în luna aprilie a anului trecut

De azi, România ar urma să fie şi ea afectată, în special în vest şi în centru. Cerul va fi mai întunecat ca de obicei, un praf gălbui se va depune pe suprafeţele exterioare, ceea ce înseamnă că ne vom găsi maşinile pline de praf dimineaţa. De asemenea, calitatea aerului pe care îl respirăm va scădea până când norul va trece de ţara noastră.

Norul de praf roşiatic  a intrat de luni în Europa
Norul de praf roşiatic a intrat de luni în Europa

„În perioada 23-28 aprilie, circulaţia aerului preponderent din sector sudic va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, înspre sudul, estul şi centrul Europei”, ne-a declarat meteorologul de serviciu al ANM. Acesta a precizat că în ţara noastră concentraţia particulelor de praf va fi totuşi redusă. Începând de sâmbătă, fenomenul va dispărea. Conform Severe Weather, norul de praf saharian va ajunge inclusiv în partea de nord a continentului european, spre Marea Britanie şi Irlanda. Specialiştii spun că, din cauza prafului, calitatea aerului pe care îl respirăm va scădea până când norul va trece de ţara noastră. Astfel că cei asmatici ar trebui să fie mai precauţi atunci când ies din casă. Şi românii care au copii mici trebuie să îşi ia măsuri suplimentare. În cazul bebeluşilor există plase pentru cărucioare care ar putea fi o barieră în calea prafului saharian. 

«Diavolii de nisip»

Praful saharian este un nisip de culoare roşiatică. Specialiştii spun că acesta se ridică în urma furtunilor deşertice, iar în atmosferă se formează adevăraţi nori de praf care sunt, apoi, purtaţi de curenţii de aer. Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950, şi sunt tot mai ameninţătoare. De aceea, au fost numite „diavolii de praf” sau “diavolii de nisip”. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net