Cum se prepară varza à la Cluj. Secretul aşezării ingredientelor în straturi

Ultima actualizare:

    Varza à la Cluj este un soi de sarmale amestecate, pe înţelesul tuturorFOTO: adevarul.ro
Varza à la Cluj este un soi de sarmale amestecate, pe înţelesul tuturorFOTO: adevarul.ro

Varza à la Cluj este un preparat tradiţional specific zonei Ardealului. Cei cu simțul umorului le-au mai spus ”sarmale leneșe” pentru că ingredientele sunt aceleași și diferă doar modul de preparare. Uite care este secretul aşezării ingredientelor în straturi!

Varza à la Cluj este un soi de sarmale amestecate, pe înţelesul tuturor. Ardelenii mănâncă sarmale destul de rar, preferând varza a la Cluj pentru că este delicioasă şi uşor de pregătit, scrie adevarul.ro.

Avem nevoie de aceleaşi ingrediente ca la sarmale, doar modul de preparare este diferit.

Ingrediente pentru o tavă cu opt porţii

  • Varză, de preferat murată-1,5-2 kilograme
  • Ceapă-un kilogram
  • Cimbru, chimen, boia dulce
  • Sare, piper
  • Pastă de tomate sau bulion
  • Ulei-200 de mililitri
  • Orez-300 de grame
  • Carne, de preferat să fie de porc-aproximativ un kilogram
  • Smântână (concentraţie de grăsime 12-20%)-300 de grame.

Mod de preparare

  • Tocăm varza mărunt, după care o punem la fiert cam 30 de minute într-o primă fază.
  • Curăţăm apoi ceapa şi o tocăm, ca şi carnea de porc.
  • ”Stingem” seminţele de chimen în 100 de mililitri de ulei, apoi adăugăm jumătate din cantitatea de ceapă folosită pentru această reţetă.
  • Ingredientele amintite se amestecă permanent la foc moderat, iar când ceapa s-a înmuiat, răsturnăm varza peste ea, adăugând şi cimbrul.
  • Compoziţia se lasă apoi la sotat, amestecând continuu pentru a nu se lipi, dar şi pentru ca ingredientele să se întrepătrundă.
  • Ceapa se înmoaie în ulei, nu se prăjeşte
  • În paralel, punem la fiert 300 de grame de orez într-un litru de apă şi adăugăm o linguriţă de sare.
  • Carnea de porc tocată va fi pusă şi ea în alt recipient cu 100 de mililitri de ulei, prăjind-o uşor, astfel încât să nu se caramelizeze.
  • După ce s-a înmuiat ceapa în ulei, adăugăm puţină sare şi punem şi carnea de porc tocată, amestecând ingredientele până când carnea începe să se albească.
  • În acel moment, dăm cratiţa de pe foc, punem piperul, cimbrul şi puţină boia dulce.
  • Luăm o tavă, o ungem cu ulei, împărţim varza în două, adăugând o primă parte în recipient.
  • Al doilea strat pus în tavă va fi cel din carnea tocată de porc şi orez.
  • Vom pune apoi şi restul de varză, apăsând cu vârful unei linguri pentru a nivela bine straturile din tavă.
  • Pasta de tomate va fi amestecată cu zeama care a rămas de la varză şi o vom turna peste preparat.
  • Batem apoi smântâna cu un tel pentru a deveni mai cremoasă şi o răsturnăm peste ultimul strat de varză, uniformizând-o apoi în tavă.
  • Fixăm aragazul la o temperatură de 170 de grade şi băgăm tava cu varza la cuptor, unde o lăsăm o oră.
  • Monitorizaţi procesul termic pentru că fiecare cuptor coace diferit, astfel încât să nu aveţi surpriza ca preparatul să se ardă.
  • După ce am scos tava cu varză de la cuptor, putem servi preparatul cu o lingură de smântână.
  • Varza a la Cluj merge foarte bine cu mămăliguţă şi un pahar de vin alb, de preferat sec.

Citește și:

Cum faci lușcoşul, delicioasa ciorbă de varză din Ardeal

Când se pune varza la murat ca să fie gustoasă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
prăjitură nucă jpg
baterii de baie gqs calitate png
coafura tunsoare femeie istock jpg
Luna Castorului pe 15 noiembrie 2024  Ce presupune faimosul eveniment astronomic 1024x683 webp
1 orez cu lapte jpg jpeg
sdasda jpg
fericire fara facebook jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net