Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară

Ultima actualizare:

România, o țară bogată în istorie și resurse naturale, ascunde în inima sa povești puțin cunoscute, dar fascinante.

Comuna Crișcior din județul Hunedoara, imagine de pe stradă / foto: Adevarul
Comuna Crișcior din județul Hunedoara, imagine de pe stradă / foto: Adevarul

Una dintre acestea este legată de comuna Crișcior din județul Hunedoara, un loc care, în urmă cu decenii, era faimos pentru aurul său și rețeaua subterană de tuneluri spectaculoase. Deși aceste amintiri sunt acum aproape uitate, ele rămân o mărturie a unui trecut remarcabil.

Tunelurile și exploatarea aurului de la Crișcior

Comuna Crișcior a fost cândva un punct strategic al exploatării aurifere din România. De aici porneau drumurile și tunelurile ce duceau către minele de aur din cadrul Centrului Minier Barza, una dintre cele mai importante exploatări aurifere din istoria țării, potrivit Adevarul.ro. 

În perioada sa de glorie, câmpul minier se întindea pe aproximativ 80 de kilometri pătrați în Munții Metaliferi, de-a lungul văii Crișului Alb.

Acest loc a devenit celebru nu doar pentru aurul extras, ci și pentru cantitățile impresionante de argint, cupru și alte minereuri valoroase. În ultimele 150 de ani, peste 200 de tone de aur au fost extrase din această regiune, iar în anii '50, minele produceau anual 2-2,5 tone de aur.

Gloria și declinul comunei din Hunedoara

Centrul Minier Barza a atins apogeul în anii ’90, când peste 5.000 de oameni lucrau în această industrie. Cu toate acestea, începutul declinului a venit rapid după 1990.

Zăcămintele aurifere s-au epuizat treptat, iar lipsa de investiții în retehnologizare a dus la incapacitatea de a susține exploatarea. Utilajele și infrastructura rămase erau depășite, iar lipsa fondurilor pentru modernizare a agravat situația.

Începând cu anul 1997, valuri masive de disponibilizări au marcat sfârșitul unei epoci. Legea pensiilor din 2001, care a redus vârsta de pensionare pentru mineri, a contribuit și ea la declin. Până în anii 2000, activitatea exploatării Barza a fost complet oprită, iar ruinele minei au fost treptat înghițite de natură.

Tunelurile uitate și amintirea unei epoci

Astăzi, comuna Crișcior este un loc aproape abandonat, iar tunelurile sale, odinioară pline de viață și activitate, sunt acum doar o parte a memoriei colective.

Rețeaua subterană, care însuma zeci de kilometri, inclusiv pasaje de șapte kilometri folosite intensiv în trecut, este aproape necunoscută noilor generații.

Deși istoria acestui loc a fost în mare parte uitată, povestea sa rămâne impresionantă, un simbol al unei epoci în care România era cunoscută pentru bogățiile sale naturale. Crișcior și Centrul Minier Barza sunt o mărturie a impactului resurselor naturale asupra comunităților și a trecerii inevitabile a timpului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
toaleta curatenie istock jpg
Tânăra cu bani Foto Freepik com jpg
aeroport  jpg
orase din romania colaj pixabay jpg
padure pixabay jpg
Gara de Nord din Timişoara înaintea demarării lucrărilor de modernizare FOTO Both
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
ana maria bader dailymail webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net