Unul dintre simbolurile industriei Românești, o ruină. Uriașa infrastructură industrială, construită pe vremea lui Ceaușescu, de care s-a ale praful

Cândva, era un loc unde lucrau mii de oameni, iar întreg complexul se întindea de-a lungul a 200 de hectare. Astăzi, acest fost mare combinat siderurgic este doar o ruină, iar tot mai puțini oameni își amintesc cum arăta, cândva, acest important centru industrial.

Combinatul a ajuns astăzi o ruină / foto: Daniel Guță/Adevărul
Combinatul a ajuns astăzi o ruină / foto: Daniel Guță/Adevărul

Cu decenii în urmă, combinatul siderurgic din Hunedoara era un loc plin de activitate, însă cei care îl vizitează astăzi vor fi întâmpinați doar de o ruină, aproape complet de nerecunoscut.

În 1997, aici lucrau nu mai puțin de 17.000 de oameni, iar peste numai câțiva ani, în 2002, numai 7.500 de oameni mai lucrau aici. Apoi, privatizarea din 2004 a redus și mai mult numărul angajaților, ce a ajuns la 2.500. Între timp, pe platforma siderurgică Hunedoara s-au efectuat și nenumărate demolări.

Declinul combinatului a început în anii 1990, iar de-a lungul anilor, combinatul și-a restrâns din ce în ce mai mult activitatea. Oțelăria Siemens Martin I deja se închisese din 1991, iar acest trend îngrijorător nu a fost stopat de nimeni.

Mii de oameni lucrau aici

Peste 17.000 de oameni lucrau aici cândva / foto: Daniel Guță/Adevărul
Peste 17.000 de oameni lucrau aici cândva / foto: Daniel Guță/Adevărul

Clădirile înalte de zeci de metri au fost puse la pământ, iar, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, firmele care s-au ocupat de demolare nu au mai ecologizat zona, ce a devenit periculoasă pentru localnici.

În anii 2000, aproximativ 140 de hectare ale dostului combinat au intrat în patrimoniul municipiului, dar numai 20 dintre acestea au fost și ecologizate. O parte a terenului a ajuns la diferite societăți comerciale, în timp ce combinatul Arcelor Mittal, cât și un un parc de afaceri înființat în 2015, dețin alte segmente din teren.

Ce plan au autoritățile

Astăzi, fostul combinat este de nerecunoscut, iar natura a luat complet în stăpânire zona. Totuși chiar dacă încă mai sunt clădiri care rămân în picioare, terenurile de aici tot reprezintă un interes, pentru investitori. De exemplu, pe malul râului Cerna deja găsim o fabrică de componente auto, iar autoritățile din Hunedoara doresc să regenereze terenurile pe care încă le dețin.

Mai precis, se dorește utilizarea fondurilor europene pentru a fi amenajată o grădină urbană, iar oficialii speră că se va putea ecologiza și segmentul de teren rămas, ce se întinde de-a lungul a 100 de hectare.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Valentina Aldea 3  jpeg
Mihaela Bilic dieta jpg
ras al khaimah jpg
ursi panda hong kong profimedia jpg
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
georgescu partide jpg
banner prețuri targ png
image
actualitate.net
image
actualitate.net