Detaliile pe care nimeni nu le observă. Ce mesaje secrete sunt ascunse pe bancnota de 500 de lei
Bancnotele țării noastre sunt, din punct de vedere estetic, foarte elegante, iar de-a lungul lor sunt introduse nenumărate elemente tradiționale, emblematice poporului nostru. Iar cea de 500 de lei, pe care vom întâlni chipul poetului Mihai Eminescu, ascunde anumite mesaje și detalii pe care doar foarte puțini români le știu.
Cei mai mulți dintre noi folosim bancnotele și monedele țării noastre în fiecare zi, iar atunci când ieșim din casă, mai mult ca sigur că vom cheltui bani, chiar și sume mici, pentru o gustare rapidă. Însă, deși sunt o prezență atât de comună, un obiect pe care îl atingem în fiecare zi, poate chiar de mai multe ori, puțini dintre noi chiar examinăm cu atenție aspectul bancnotelor românești.
Dacă am face acest lucru, vom vedea că de-a lungul lor se află nenumărate elemente discrete, fascinante, pe care foarte mulți români nu le observă! De exemplu, pe bancnota de 500 de lei vom putea găsi, evident, portretul lui Mihai Eminescu, cât și diverse detalii legate de opera sa.
De exemplu, putem găsi versuri din „Luceafărul”, pe care mulți români nu le observă din cauza graficii discrete prin care sunt redate. Sau, datorită faptului că unele fragmente sunt în microtext.
Secretele bancnotei de 500 de lei
În plus, pe această bancnotă elegantă mai găsim și alte microtexte, inscripționate cu „BNR”, cât și cu „500 lei”. Pentru a putea citi microtextele de pe bancnotă ne va trebui o lupă, ele fiind foarte importante pentru securitate, nu atât de mult pentru aspectul estetic.
Desigur, dacă ținem bancnotă în dreptul unei surse de lumină, vom putea vedea și filigranul, în care se află o replică a portretului principal al lui Mihai Eminescu, aceasta fiind poziționată puțin mai la stânga.
Puțini români observă aceste detalii
Dacă avem cumva posibilitatea de a ține această bancnotă sub o lumină ultravioletă (UV), vom mai depista și alte elemente secrete, pe care nu am putea să le vedem cu ochiul liber, cel puțin nu în condiții obișnuite.
De exemplu, inscripția „BNR” se repetă în mai multe porțiuni ale bancnotei, iar seria și numărul acesteia vor deveni fluorescente. Desigur, de această dată cu ochiul liber, putem admira și diverse simboluri naturale, pe această bancnotă. Așa că, data viitoare când mai avem la îndemână 500 de lei, putem arunca o privire mai atentă asupra acestei piese superbe.