Orașul iubit de români unde oamenii trăiesc deasupra a milioane de schelete. E plin de tuneluri misterioase și catacombe

Ultima actualizare:

Adânc sub străzile Parisului, o lume tăcută își dezvăluie secretele. Catacombele, un labirint subteran întins pe 300 de kilometri, adăpostesc rămășițele a aproximativ 5-6 milioane de oameni, o moștenire a peste o mie de ani de moarte în capitala franceză.

Orașul iubit de români unde oamenii trăiesc deasupra a milioane de schelete
Orașul iubit de români unde oamenii trăiesc deasupra a milioane de schelete

Pentru prima dată, un grup de arheologi, antropologi, biologi și medici întreprind un studiu științific detaliat al acestui vast ossuar, explorând istoria sănătății publice și a bolilor din Paris.

Povestea catacombelor: De la cimitirele supraaglomerate la un regat al oaselor

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, cimitirele din Paris deveniseră supraaglomerate, iar poveștile despre cadavre care se prăbușeau prin pereții tavernelor subterane au alarmat autoritățile.

Începând cu 1788, într-un efort de a combate problemele de sănătate publică, trupurile au fost exhumate din cimitirele orașului, inclusiv celebrul Les Innocents, și transportate în caruri trase de boi către carierele de piatră dezafectate din suburbii. Acolo, rămășițele au fost pur și simplu aruncate în puțuri și lăsate în grămezi haotice.

În 1810, Louis-Étienne Héricard de Thury, inspectorul general al carierelor, a transformat această necropolă improvizată într-un spațiu organizat. El a aranjat oasele în ziduri decorative numite hagues și a transformat catacombele într-un loc filosofic și cultural, cu inscripții gravate ce invită vizitatorii să reflecteze asupra mortalității.

Dezvăluirea poveștilor ascunse în oase

În 2022, o secțiune a catacombelor s-a prăbușit, oferindu-le cercetătorilor o oportunitate rară de a analiza detalii necunoscute.

Philippe Charlier, liderul proiectului și specialist în antropologie medicală, explică importanța acestei investigații: „Cercetarea noastră analizează o mie de ani de istorie a sănătății publice, a medicinei și a bolilor. Este o șansă unică de a înțelege mai bine viața celor care au trăit înaintea noastră.”

Studiul se concentrează pe amputații, trepanații, autopsii și îmbălsămări, dar și pe identificarea bolilor prin urme lăsate pe oase.

Maladii precum sifilisul, lepra sau rahitismul sunt relativ ușor de detectat, însă analiza ADN-ului extras din dinți dezvăluie agenți patogeni ai bolilor mai rapide, cum ar fi ciuma.

De asemenea, cercetătorii investighează urme de otrăviri cu metale grele, precum plumbul sau mercurul, pentru a înțelege impactul expunerilor toxice din trecut.

Până acum, echipa lui Charlier a scanat oasele și a prelevat probe, urmând să realizeze datarea cu radiocarbon pentru a stabili vârsta exactă a acestora. Chiar și o simplă numărătoare a rămășițelor ar putea depăși estimarea actuală de 6 milioane de corpuri.

„Munca noastră este enormă și fără un final clar. Cred că studenții elevilor mei vor continua acest proiect, iar asta este bine,” spune Charlier. Primele rezultate preliminare ale cercetării sunt așteptate până la sfârșitul anului, dar proiectul în sine promite să dureze decenii.

Reflecția asupra vieții și morții

În timp ce meșterii rearanjează oasele în secțiuni afectate de infiltrările de apă, atmosfera solemnă a catacombelor servește drept memento al fragilității umane.

Așa cum o inscripție din catacombe avertizează: „Gândește-te dimineața că s-ar putea să nu ajungi la seară, iar seara că s-ar putea să nu ajungi la dimineață.”

În inima Parisului modern, regatul morții continuă să ne pună întrebări despre trecutul nostru, sănătatea noastră și, în cele din urmă, despre propria noastră mortalitate, potrivit The Guardian. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
toaleta curatenie istock jpg
Tânăra cu bani Foto Freepik com jpg
aeroport  jpg
orase din romania colaj pixabay jpg
padure pixabay jpg
Gara de Nord din Timişoara înaintea demarării lucrărilor de modernizare FOTO Both
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
ana maria bader dailymail webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net