De ce vrea ministrul agriculturii închiderea supermarketurilor în weekend

Ultima actualizare:

    Reprezentanții marilor magazine nu vor să-și suspende activitatea în weekend, fiindcă s-ar confrunta cu o scădere drastică a vânzărilor
Reprezentanții marilor magazine nu vor să-și suspende activitatea în weekend, fiindcă s-ar confrunta cu o scădere drastică a vânzărilor

Demnitarii statului român au timp de cumpărături în cursul săptămânii. Astfel se poate explica de ce ar cere închiderea supermarketurilor în weekend. Pe lista celor care susțin această idee figurează acum și Achim Irimescu, minstrul agriculturii. Care e, de fapt, motivul pentru care oamenii politici se agită atâta.

Produsele românești nu sunt suficient de vizibile în marile magazine, iar producătorii autohtoni din piețe nu vând mai nimic din cauza marilor lanțuri de magazine, care se încăpățânează să rămână deschise și la sfârșit de săptămână. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, s-a declarat susținător al unei propuneri mai vechi a unui deputat PNL care vizează suspendarea programului tuturor supermarketurilor sâmbăta, la ora 14.00, și deschiderea acestora luni dimineața.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu

„Nu cred că le va conveni hipermarketurilor. Eu nu am mai văzut în Europa, cel puțin înțeleg că în Anglia este un pic mai altfel, magazinele se închid de la ora 18.30 în zilele normale, iar în weekend nici vorbă. La noi este o modă să te duci la supermarket în weekend și la o oră târzie. Cred că dânșii trăiesc foarte bine în România și atunci haideți să facem apel la dânșii și să facem front comun. (...) Eu susțin inițiativa potrivit căreia produsele românești să fie prezente în proporție de 51% în supermarketuri, nu știu dacă la legume în timpul iernii se poate, dar propunerile sunt bine-venite”, a spus Irimescu, în cadrul unei întâlniri a Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, citat de Agerpres.

Propunerea i-a aparținut deputatului liberal Marin Anton. În primăvara anului 2014, aceasta a fost dezbătută intens în Comisia de agricultură a Camerei Deputaților, până a fost respinsă ca o măsea stricată. Motivele pentru care închiderea supermarketurilor în weekend nu e viabilă sunt mai multe decât cele pentru adoptarea acestei măsuri. Reprezentanții marilor rețele comerciale din România au făcut front comun și au desființat inițiativa, considerând că aceasta ar duce la distrugerea vânzărilor. Totodată, aceștia susțin că micii producători români nu au acces la raft în supermarket fiindcă nu pot garanta o cantitate constantă de marfă. „Problema este că atunci când închei un contract de cumpărare, de exemplu, de mere, să ne spună producătorul respectiv că atunci când plouă nu vine nimeni să-i încarce marfa în camion ca să ne-o trimită la raft. Or, noi nu putem la raftul respectiv să punem o etichetă: «Astăzi nu putem să vă livrăm mere»”, spunea, în 2014, Delia Nica, pe atunci președinte al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Reprezentanții comercianților au arătat că românii sunt atipici în materie de cumpărături, în comparație cu vecinii europeni. Cei mai mulți dintre români muncesc de dimineața până după-amiaza sau până seara și nu au timp să treacă pe la supermarket după serviciu. De aceea, ei își fac cumpărăturile în weekend. În replică, reprezentanții micilor producători spun că 9 milioane de români din mediul rural, care produc bunuri ce pot fi comercializate, pierd mai mult de jumătate din producție pentru că nu reușesc să o vândă în supermarketuri. „Închiderea hipermarketurilor sâmbăta de la ora 14.00 şi duminica ar fi o soluţie pentru a reda producătorului român ce merită cu privire la munca pe care o depune. (...) Nu reuşim să intrăm în supermarketuri. Acolo sunt o sumedenie de contracte confidenţiale pe care supermarketurile le au cu furnizorii, se impun preţurile la diverse produse”, este de părere Alin Buzescu, președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România.

Ce părere aveți despre închiderea supermarketurilor în weekend? E o idée bună? Îi va ajuta această măsură pe micii producători autohtoni? Comentați subiectul pe click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
image
image
image
image
image
image
guma mestecat istock jpg
copil jpg
tren cfr calatori gara de nord vara foto shutterstock
camera trafic getty jpeg
aeroport cluj pixabay jpg
Karolina Agata  Sankiewicz jpg
cea mai lunga bicicleta guinness world records jpg
bacalaureat adevarul jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net