Ce trebuie sa știți despre fenomenala Groenlanda. Și ce președinte a văzut-o ca pe un paradis rar cu mult înainte de Trump
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, un tărâm cu contraste uimitoare, al cărei nume se traduce „Ținut Verde”, are 80% din suprafață acoperită de gheață. Această regiune aparte are o istorie fabuloasă, zăcăminte extrem de rare și un potențial economic și geopolitic extraordinar. Donald Trump își arată zilele acestea pentru a doua oară interesul față de Groenlanda, prima oară în 2019, dar nu el este primul președinte al SUA care a vrut să cumpere acest paradis rar.
De ce aparține Groenlanda Danemarcei
Groenlanda este o parte integrantă a Regatului Danemarcei, deși geografic aparține Americii de Nord.
Povestea sa începe cu exploratorii vikingi, care au ajuns pe insulă în jurul anului 980. Mai târziu, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, vânătorii de balene europeni și-au stabilit așezări, iar în cele din urmă Groenlanda a fost atribuită Danemarcei printr-o decizie internațională în 1933.
Interesul Statelor Unite pentru Groenlanda nu este nou. După cel de-Al Doilea Război Mondial, președintele Harry Truman a oferit 100 de milioane de dolari pentru a cumpăra insula, dar Danemarca a spus un „Nu” răspicat.
Istoria s-a repetat în 2019, când Donald Trump a readus discuția în prim-plan, considerând Groenlanda un punct strategic între Europa și America de Nord.
Ajuns la cel de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, Trump aduce din nou în prim-plan situația insulei Groenlanda și dorința de a o cumpăra. Declarațiile repetate ți postările pe rețelele sociale au determinat Danemarca să reacționeze furios transmițând că insula „nu este de vânzare”.
Încălzirea globală expune bogațiile rare ale Groenlandei
Groenlanda joacă un rol crucial în studiul schimbărilor climatice, fiind acoperită de a doua cea mai mare calotă glaciară din lume, care reține aproximativ 10% din rezervele de apă dulce ale planetei.
Din cauza încălzirii globale, temperaturile au crescut semnificativ în ultimele decenii, ducând la topirea gheții și, odată cu acest fenomen, expunerea resurselor valoroase ascunse sub stratul gros de gheață.
Zăcămintele descoperite și potentialele rezerve de petrol, gaze naturale, pământuri rare uraniu și aur reprezintă o atracție majoră pentru marile puteri mondiale.
Această abundență de resurse explică interesul crescut al SUA, Chinei și Rusiei pentru influență în regiune. De asemenea, Groenlanda reprezintă un punct strategic între Europa și America de Nord, gazduind și o bază aeriană americană încă din 1951.
„L-ar putea transforma într-un președinte cu adevărat mare”
Cu o populație de doar 56.000 de locuitori, Groenlanda este unul dintre cele mai izolate locuri din lume.
Nu există drumuri care să lege orașele între ele, iar transportul se realizează doar cu avioane, bărci sau sănii trase de câini.
Totuși, schimbările climatice ar putea mări considerabil spațiul de locuit pe insulă, ceea ce ar duce la transformări majore asupra modului de viață al localnicilor.
Trump promite locuitorilor Groenlandei protecţie, dar nu a explicat până acum care sunt motivele pentru care doreşte să controleze insula.
Politologul Thomas Jäger de la Universitatea Köln crede că ştie ce-l animă pe Trump.
Pentru postul de televiziune NTV el a declarat:
„Ne putem lesne închipui că Trump vrea să se înscrie în tradiţia preşedinţilor care şi-au extins masiv teritoriul. În secolul al 19-lea SUA s-au extins spre vest, apoi au cumpărat Alaska. Asta ar fi ceva care l-ar transforma într-un preşedinte cu adevărat mare", citează dw.com.