Paradisul exotic, în forma unei tălpi umane, strict interzis civililor. Locul, învăluit în zvonuri și mister de zeci de ani

Ultima actualizare:

Diego Garcia este un atol de corali cu forma unei urme de talpă umană, situat în mijlocul Oceanului Indian, în Arhipelagul Chagos, și care este administrată de Marea Britanie. Această insulă exotică nu numai că nu va fi niciodată o destinație turistică, dar civililor le este strict interzis sa se apropie. Aici, SUA și Marea Britanie ar deține o bază militară, dar de zeci de ani, locul este învăluit în zvonuri și mister.

Misterul de pe insula Diego Garcia

image

Insula se află la aproximativ 3.300 km de țărmul African și la 2.200 km de extremitatea sudică a Indiei. Diego Garcia se găsește în marginea sudică a unui vast sistem muntos submarin, Chagos-Laccadive Ridge, deasupra căruia s-a format un lanț de recifi de corali care formează, la suprafață, Arhipelagul Laccadive, Maldives si Chagos. Se presupune ca numele insulei vine de la cel al exploratorului spaniol Diego García de Moguer, despre care se spune că a ajuns aici în secolul al XVI-lea.

Diego Garcia este cea mai mare dintre cele 60 de insule care compun Arhipelagul Chagos și se află la jumătatea distanței dintre Africa de Est și Indonezia.

Teritoriul este sub administrarea Marii Britanii din 1965 când a fost creat Teritoriul Britanic Maritim din Oceanul India. Ulterior a fost închiriată Statelor Unite, pentru 50 de ani, apoi a fost prelungit cu încă 20 de nai. În prezent, contractul este valabil până în anul 2036.

SUA au adus aici 3000 de militari americani.

Pentru prima oară, pe insula misterioasă, i-a fost permis accesul unui reporter BBC, care, timp de cinci zile a explorat împrejurimile.

Imediat ce s-a întors din paradisul exotic și-a descris experiența.

  Cum se vede viața pe insulă și cum este în realitate

La prima vedere, Diego Garcia pare o insulă de vis pentru orice turist.

image

Atmosfera este relaxată, militarii și angajații companiilor contractoare pentru armată merg pe bicicletă, iar ici-colo vezi oameni care joacă tenis sau fac surfing sub soarele amiezii. Există un cinema, piste de bowling și un muzeu.

Insula este un adevărat paradis, o frumusețe care te impresionează profund, explică reporterul BBC.

Ce i-a atras atenția jurnalistului. Pe insulă pot fi văzuți polițiști britanici, dar mașinile circulă pe dreapta, ca în Statele Unite. Moneda acceptată este dolarul american, iar prizele de curent sunt de tip american. Și cu toate că teritoriul e administrat de Londra, cea mai mare parte a personalului și locuitorilor se află sub controlul Statelor Unite.

În realitate, insula Diego Gracia este o bază "de o importanță enormă", din cauza poziției sale în Oceanul Indian și a facilităților pe care le deține: port, depozit și aerodrom.

De aici au decolat avioanele-cisternă pentru a alimenta bombardierele americane B-2 care zburau din SUA pentru a da primele lovituri aeriene asupra Afganistanului după atacurile din 11 septembrie 2001. Iar în timpul așa-numitului "război contra terorii", avioanele au fost trimise direct de pe insulă spre Afganistan și Irak.

Zvonuri despre o închisoare CIA

Diego Garcia a intrat în prim-planul atenţiei publice după ce în 2021 un grup de refugiaţi srilankezi recuperaţi de britanici în Oceanul Indian a fost adus acolo, iar 60 de migranţi au fost ţinuţi într-o tabără în condiţii inumane. 

Despre insula Diego Garcia au circulat zvonuri că ar adăposti o închioare a CIA unde sunt interogați suspecții de terorism.

De altfel, guvernul britanic a confirmat în 2008 că, cu șase ani mai devreme, pe insulă au fost debarcați din mai multe avioane persoane suspectate de terorism.

Câțiva ani mai târziu, Lawrence Wilkerson, șeful de cabinet al fostului secretar de stat american Colin Powell, a declarat pentru Vice News că surse din serviciile de informații i-au spus că Diego Garcia a fost folosită ca un loc „unde oamenii erau ținuți temporar și interogați din când în când".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry la Wellchild, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gandaci de bucatarie freepik jpg
turisti romania jpg
astre cer stele pexels jpg
Taylor Swift  jpg
Oolong tea leaf jpg
14700824 1805453223034107 2044985338165440673 o jpg
blocuri bucuresti - case pipera - imobiliare -complex rezidential foto Inquam Photos / Mircea Manole
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net