Descoperire uluitoare în Insulele Malvine, la șase metri sub pământ. Vechimea ar fi de 30 milioane ani

Ultima actualizare:

Niciun copac nu a crescut pe Insulele Falkland (Malvine) din Oceanul Atlantic de Sud de zeci de mii de ani. Rar se poate vedea câte un arbust sau vegetație joasă. Descoperirea arboricolă recentă la aproape 6 metri sub pământ i-a uluit pe cercetătorii din toată lumea. Vârsta pădurii este absolut uluitoare. Se estimează că ar fi veche de 15-30 de milioane de ani, relatează CNN.

Pădurea a fost descoperită întâmplător

Insulele Falkland (Malvine) este un loc unde copacii nu cresc. Foto: falklandsconservation.com
Insulele Falkland (Malvine) este un loc unde copacii nu cresc. Foto: falklandsconservation.com

Insulele Falklands (Malvine) sunt scena unei descoperiri uluitoare. O pădure, despre care cercetătorii spun că ar fi veche d emilioane de ani, a fost descoperită pe o insulă complet aridă, în timpul unor săpături de șantier, din apropierea capitalei Stanley.

Ne-am gândit că este foarte ciudat, deoarece unul dintre lucrurile cunoscute de toată lumea despre Falklands este că nu cresc copaci”, a declarat Dr. Zoë Thomas, lector de geografie fizică la Universitatea Southampton din Regatul Unit.

Insulele Falkland sunt un teritoriu de peste mări condus de Marea Britanie, asupra căruia Marea Britanie și Argentina au purtat un scurt război în 1982. Marea Britanie a câștigat războiul, dar Argentina continuă să revendice insulele.

De la fața locului au fost ridicate bucîți mari de lemn, rămășițe de copac foarte bine conservate.

Cunoscând istoria Insulelor Falkland, cercetătorii și-au dat seama că rămășițele nu puteau fi decât foarte vechi.

Analiza pădurii străvechi

Prezența fosilelor de copac sugerează că insula a fost cândva gazda unei păduri tropicale temperate - un ecosistem dramatic diferit de mediul actual al insulelor, este de părere echipa de cercetători condusă de Thomas, care au și publicat un raport în jurnalul Antarctic Science.

Cercetătorii au găsit pădurea la șase metri sub pământ
Cercetătorii au găsit pădurea la șase metri sub pământ

Cercetătorii au fost uluiți sî constate că povestea acestei păduri ascunse merge mult mai departe în timp decât au crezut inițial.

Rămășițele arborelui s-au dovedit prea vechi pentru datarea cu radiocarbon, care poate determina vârsta materiei organice de până la 50.000 de ani.

Echipa internațională de oameni de știință a apelat la polenul microscopic și sporii găsiți în turbă pentru răspunsuri.

„Polenul fosilizat indică o anumită perioadă de timp geologic, așa că prezența lui poate ajuta la determinarea vârstei unui sit fosil”, a spus Michael Donovan, managerul colecțiilor de paleobotanica la Field Museum din Chicago.

Rămășițele de lemn au fost transportate pentru teste de laborator la Universitatea din New South Wales din Australia, unde au fost studiate la un microscop electronic care ar putea produce imagini foarte detaliate ale lemnului.

Înregistrările de polen i-au determinat să concluzioneze că trunchiurile și ramurile copacilor datează între 15 și 30 de milioane de ani.

„Limitele de vârstă pentru situl studiat au fost estimate pe baza intervalelor de vârstă ale speciilor de polen din rocile Patagonice și pe comparații cu flore similare din sudul Patagoniei și Antarcticii”, a spus Donovan.

Tehnica modernă a stabilit speciile copacilor

Prin analiza lor, autorii studiului au reușit să identifice și ce specii erau copacii.

Specimenele ar fi aparținut unei păduri tropicale similare cu ceea ce se găsește în Patagonia modernă, ceea ce sugerează că clima din Insulele Falkland cu milioane de ani în urmă trebuie să fi fost mai umedă și mai caldă decât este astăzi.

Cu toate acestea, ar fi fost mai rece decât pădurile tropicale, cum ar fi Amazonul, dar totuși ar fi capabil să susțină un ecosistem bogat și divers de viață vegetală și animală, a spus Thomas.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, 28 septembrie, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner plescoi
Authentic Truffles gallery pic14 offer truffle jpg
ploaie romania jpg
lucrari valea oltului jpg
control aeroport jpg
ion iliescu inquam photos jpg
doliu 4 e1705263902166 0 t jpg
Inundatii Slobozia Conachi  Foto Inquam Photos   George Calin (6) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net