Ce suprafață de pădure dispare ca să fie construită autostradă pe Valea Oltului. Se anunță noi restricții

Zeci de hectare de pădure vor fi rase de pe suprafața pământului pentru noua autostradă ce va traversa Valea Oltului. Între Sibiu și Pitești, sute de copaci au fost puși la pământ, în luna iulie când s-au impus restricții de circulație în plin sezon turistic. Cea mai mare suprafață de pădure va fi  defrișată din localitarea sibiană Boița. Între timp, Ministerul Transporturilor ia în calcul noi restricții pe Valea Oltului.

Cost ecologic uriaș:  de 36 de hectare de pădure defrișate

Boița, localitatea cel mai mult afectată de defrișările pentru noua autostradă pe Valea Oltului
Boița, localitatea cel mai mult afectată de defrișările pentru noua autostradă pe Valea Oltului

Drumul de mare viteză care va străbate Valea Oltului și care va lega Pitești de Sibiu va ajuta considerabil la dezvoltarea regiunilor, la creșterea economiei și va ușura considerabil mobilitatea mărfurilor și a persoanelor.  

Dar, pentru toate acestea există și un cost. Un cost ecologic, semnificativ, care înseamnă defrișarea a nu mai puțin de 36 de hectare de pădure pentru a face loc autostrăzii.

Defrișările afectează în mod special zona critică situată între localitățile Boița și Lazaret, o porțiune de doar zece kilometri, unde se vor tăia aproximativ 10 hectare de pădure. 

 Pentru astfel de lucrări, acest sector de drum a fost închis în luna iulie, iar acum se încearcă amenajarea drumurilor tehnologice necesare pentru viitoarele geo-foraje.

Singurul beneficiu pe care îl vor avea comunitățile locale, deja expropriate, vine din vânzarea lemnului, pentru că cei mai mulți au ales masa lemnoasă în schimbul banilor, după cum le-au propus autoritățile.

Pentru pădure, au avut opțiunea fie să le dăm bani, fie să le dăm masa lemnoasă. Au ales să le dăm masa lemnoasă”, a spus purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu.

Câți bani încasează Boița pentru lemnul defrișat

La Boița, localitatea cel mai mult afectată de defrișări, lemnul va fi  valorificat, conform legii, la licitație, prin intermediul Ocolului Silvic care administrează fondul forestier, a explicat primarul pentru Europa Liberă.

„Sunt specii amestecate de arbori. Nu pot să-l dau populației din Boița dintr-un singur motiv: este un lemn de calitate slabă, și subțire, și gros, și toate speciile”, explică primarul de ce a ales varianta licitației.

Tot ce s-a tăiat din Boița a fost inventariat la aproximativ 4.000 de metri cubi, iar primăria estimează că va primi în jur de 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro.

Noi restricții pe Valea Oltului

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii ia din nou în considerare restricțiile de circulație pe Valea Olului și asta pentru că lucrările din etapele următoare se vor desfășura foarte aproape de un picior de pod de pe DN7.

Într-un document studiat de Profit.ro se arată că este „luată în calcul” o nouă închidere a drumului, dar „se va face tot posibilul pentru a permite circulația alternativă pe o bandă”, scriu responsabilii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, 28 septembrie, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
vin rosu jpg
image png
BeFunky collage (34) jpg
cavou tiberiu urdaneanu 2 jpg
viitura ciclon romania jpg
banner plescoi
Authentic Truffles gallery pic14 offer truffle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net