Dublul standard. Autoritățile române au luat probe de alimente din UE

Ultima actualizare:

    Preparatele din carne din Europa de Est ar avea o calitate inferioară celor din Europa de Vest
Preparatele din carne din Europa de Est ar avea o calitate inferioară celor din Europa de Vest

Reprezentanții Ministerului Agriculturii anunță că statul român a ajuns la un acord cu o serie de țări din Uniunea Europeană pentru verificarea conformității produselor alimentare comercializate sub aceeași marcă și brand pe cuprinsul Uniunii. Mai mulți angajați ai instituțiilor subordonate ministerului au fost trimiși în misiune oficială pentru a cumpăra alimente în Olanda, Germania și Belgia.

În perioada 19-26 iunie 2017, anagajații Ministerului Agriculturii au achiziționat 29 de probe de alimente din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia) pentru a le compara cu cele comercializate în România. Produsele selectate se găsesc în toate cele patru țări și sunt din categoriile: preparare din carne, preparate din lapte, conserve de pește și ciocolată. Același număr de probe a fost colectat și din România.

Angajaţii au prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie prezenţa lor în cele trei ţări şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: Lidl – Germania şi Olanda, Kaufland – Germania, Belgia – Delhaize (Mega Image – România).

Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, aparţinând ANSVSA.

În România, MADR, ANSVSA şi ANPC au realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peşte, miere albine, legume şi fructe), având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători sau distribuitori, scrie news.ro.

În urma verificărilor, autorităţile române au descoperit doar un singur produs neconform - miere importată din Franţa, care depăşea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasă pentru consum.

Un experiment similar, însă neînsoțit de determinări științifice, a realizat și ziarul Click! la sfârșitul lunii martie 2017. Reporterii noștri au cumpărat mai multe produse alimentare din Germania, pe care le-au comparat cu unele identice, vândute în supermarketurile din România. Detalii găsiți AICI și AICI.

Demersul vine în urma acuzațiilor lansate de autoritățile din Cehia, Polonia și Ungaria, care au acuzat diverse companii producătoare de alimente și bunuri de larg consum că au un dublu standard de calitate. Conform acestora, produsele puse pe piață în Europa de Vest au o calitate sporită, în comparație cu cele vândute în Europa de Est, deși sunt realizate de aceiași producători. Acuzația a determinat demararea unei anchete la nivelul Comisiei Europene, pentru demonstrarea existenței dublului standard de calitate și pentru luarea unor măsuri de eliminare a acestor discriminări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
actibild copii shutterstock1 jpg
lillie langtry captura video jpg
avion delta airlines jpg
soarece pexels jpeg
marea rosie istock jpg
Antalya Turcia 2 jpg
politie jpg
imunitate alimente jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net