Epidemia de coronavirus. Patru români repatriați din China, în carantină în Franța și Germania

Ultima actualizare:

    Pacienţii sunt în carantinăfoto: AFP
Pacienţii sunt în carantinăfoto: AFP

Patru cetățeni români au fost repatriați din China, din zona de focar. Ei au fost deja plasați în carantină în Germania și Franța. Ministerul Afacerilor Externe se află în contact și cu studenții bursieri din această țară. Zeci de state au luat măsuri suplimentare de protecție împotriva virusului.

Infecția cu virusul ucigaș din China a ajuns  tot mai aproape de noi Au fost înregistrate cazuri de contaminări în Franța, Germania, Italia dar s-au înregistrat cazuri și în Anglia, Rusia, Finlanda și Suedia.

62 de state din întreaga lume au luat măsuri dure la frontieră în privința permiterii accesului cetățenilor chinezi, de la interzicerea intrării în țară a acestora, în Singapore, de exemplu, până la înăsprirea regimului de vize sau scanarea lor suplimentară.

Unul dintre românii aduși din China se află în carantină în Germania, iar ceilalţi trei în Franţa, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Totodată, misiunea diplomatică a oferit sprijin consular pentru trei marinari români aflaţi pe nave în diferite zone din China, pentru a pleca înainte de finalizarea contractelor, şi se află în contact cu studenţii români bursieri în această ţară.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, luni, că în urma demersurilor făcute de instituţie, au fost repatriaţi, în 1 şi 2 februarie, prin activarea mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, patru cetăţeni români din zona de focar a infecţiei cu coronavirus din Republica Populară Chineză.

"Unul dintre cetăţenii români a fost repatriat cu un zbor organizat de către Republica Federală Germania, iar ceilalţi trei cu un zbor organizat de către Republica Franceză. Demersurile de repatriere au fost sprijinite la faţa locului şi de către reprezentanţii misiunii diplomatice a Confederaţiei Elveţiene la Beijing", arată MAE, într-un comunicat de presă.

De asemenea, statul român, prin intermediul Ambasadelor României la Beijing, Paris şi Berlin, al Consulatelor Generale ale României la Bonn şi Marsilia, a întreprins demersurile necesare atât pe lângă toate autorităţile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, cât şi pe lângă autorităţile chineze pentru demararea şi facilitarea operaţiunilor de repatriere, având în vedere restricţiile de circulaţie impuse în zonă.

Misiunea diplomatică a oferit sprijin consular și în cazul a trei marinari români în vederea părăsirii navelor înainte de finalizarea contractelor, aceştia aflându-se pe vapoare în diverse zone din Republica Populară Chineză.

MAE arată că, în acelaşi timp, misiunea este în contact şi cu studenţii români bursieri care se află în acest stat în vederea acordării de asistenţă consulară, dacă este necesar, în contextul epidemiei cauzate de coronavirus.

Medic român: ”Noul coronavirus a depășit 10 bariere”

Medicul Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European (PE) spune că acum Europa trebuie să pună la punct un plan unitar de intervenție.

”Noul coronavirus a depășit 10 bariere majore și a generat o epidemie fără precedent. Contagiozitatea este comparabilă cu SARS (3) și mai mare ca a gripei sezoniere (1,3) și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos). Măsurile de prevenție sunt extrem de importante”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru în PE.

Cele 10 bariere majore sunt:

• S-a dovedit transmiterea de la om la om inițial doar în China.

• A depășit rapid granițele Chinei (27 țări afectate).

• Amenință acum și Europa. Pericolul este cu atât mai mare cu cât pe 25 ianuarie a început perioada sărbătorilor de An Nou chinezesc, când sute de milioane de oameni vor face călătorii în interiorul Chinei dar și în afara țării iar în România există o importantă comunitate de cetățeni chinezi.

• Virusul se răspândește rapid.

• În doar o săptămână au fost confirmate 21 de cazuri în: Franța 6 cazuri, Germania 10 e a doua țară afectată urmată de Finlanda 1, Italia și Anglia câte 2, Spania și Suedia câte 1. Li se adaugă cele 2 cazuri din Rusia dar probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa- conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii, doamna Agnes Buzyn.

• S-a transmis de la om la om și în alte țări (inițial Germania urmată de Franța, SUA, Japonia, Vietnam).

• E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial. În doar o lună sunt 27 țări afectate, numărul cazurilor a crescut de peste 100 ori (17368 de cazuri confirmate) iar în ultimele 24 de ore numărul deceselor a crescut cu 50% (362). Numărul cazurilor a depășit pe cele din pandemia cu virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de țări afectate în 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienți nu a supraviețuit) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a supraviețuit).

• Un bolnav infectează în medie 2,2 persoane. Contagiozitatea este comparabilă cu SARS (3), mai mare ca a gripei sezoniere (1,3) dar net inferioară rujeolei (peste 12).

• S-a înregistrat primul deces în afara Chinei (Filipine).

• 2% dintre cazurile confirmate au murit, ceea ce rămâne ridicat (de zece ori mai mare!) în comparație cu gripa sezonieră. (nu are decât un nivel indicativ și scade în fiecare zi, în condițiile în care numărul de noi cazuri crește mai repede decât cel al deceselor).

Ce știm până acum despre coronavirus

Medicul a mai spus că până acum sunt câteva lucruri importante pe care le știm despre coronavirus:

1. Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate.

2.  Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). Carantina trebuie făcută timp de 14 zile

3.  Simptomele sunt pseudogripale includ febra și tulburările respiratorii.

4.  Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

5.  Nu există vaccin pentru acest virus.

6. Medicii thailandezi (spitalul Rajavithi din Bangkok) au avut succes în tratarea cazurilor severe de coronavirus cu o combinație de medicamente pentru gripă și HIV- lopinavir și ritonavir, în asociere cu oseltamivir medicamentos pentru gripă în doze mari- rezultatele inițiale prezentând o îmbunătățire semnificativă la 48 de ore de la administrarea tratamentului (inclusiv o femeie chineză, în vârstă de 70 de ani, din Wuhan, care a fost testată pozitiv de coronavirus timp de 10 zile). Dar este încă prea curând să spunem că această metodă poate fi aplicată tuturor cazurilor

7.  Se ia în calcul activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru a facilita transportul de echipamente specializate (la cererea statului membru) și pentru repatrierea cetățenilor europeni.

8.  Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență (ERCC) discută cu statele membre posibilele noi acțiuni în cazul noului coronavirus.

9. Există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos).

”Nu știm încă: rata de mortalitate, nivelul de transmisie, momentul în care un bolnav devine contagios”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru

5 măsuri simple de prevenţie a coronavirusului

Acestea sunt cele pe care trebuie să le luăm pentru evitarea oricărei infecții respiratorii.

1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

5.Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă infecții la om și o varietate de animale, inclusiv pasări și mamifere, cum ar fi cămile, pisici și lilieci. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că se pot transmite între animale și oameni.

Până în prezent, există dovezi conform cărora 7 coronavirusuri au infectat și provocat boli la om. În momentul în care coronavirusurile animale evoluează, ele pot infecta oamenii și se pot transmite de la om la om, putând duce la apariția unor focare precum cele cauzate de MERS-CoV și SARS.

Ce este coronavirusul din China

Noul coronavirus 2019-nCoV reprezintă o tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificata anterior la om și, prin urmare, reprezintă motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică, mai ales, având în vedere că există puține cunoștinte despre caracteristicile virusului, despre modalitatea de transmitere între oameni și despre severitatea și tratarea infecțiilor rezultate.

Citeşte şi: 

Care sunt diferenţele între pandemie şi epidemie

Epidemia de coronavirus. China, în criză de măști. Rusia deportează străinii infectați. Cinci români, izolaţi la domiciliu

Coronavirus. Lumea este în alertă: zboruri anulate, străini extrași din China

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
W Buffet webp
black friday foto unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net