Exercițiile militare ne-au ucis mai mulți soldați decât războiul

Ultima actualizare:
Ultimii trei soldați români decedați pe frontul de luptă sunt comemorați pe site-ul mapn.ro
Ultimii trei soldați români decedați pe frontul de luptă sunt comemorați pe site-ul mapn.ro

Dezastru de proporții în Armata Română, structură care participă cu effective militare în cele mai fierbinți puncte de pe planet. Deși e membră NATO, cu obligații depline și cu drepturi îndoielnice, România nu reușește să aibă forțe militare pe măsura misiunii sale de partener al statelor europene. Click! a făcut o analiză a incidentelor militare din ultimii 12 ani și a ajuns la concluzia că țara noastră a pierdut mai mulți soldați și echipamente militare în timpul unor exerciții, decât în principalele teatre de operațiuni în care e prezentă.

Pierderile suferite de România pe fronturile aride ale Afganistanului și Irakului, dar și în Bosnia (26 de soldați) nu sunt deloc de neglijat. Militarii noștri au plătit cu viața pentru ca România să rămână la „masa bogaților lumii”, alături de care luptă pe diverse fronturi. Deși, de-a lungul timpului, oficial au executat misiuni de patrulare, de pază de obiective sau umanitare, militarii români au ajuns ținta focurilor insurgenților sau au căzut victime dispozitivelor explozive-capcană, amplasate pentru descurajarea „invadatorilor”.

Ministerul Apărării Naționale cinstește memoria celor căzuți cu fotografii, însoțite de scurte descrieri, postate pe site-ul instituției. De acolo aflăm, de exemplu, că sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuştean a fost rănit grav, la 7 septembrie 2011, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestră a unui obiectiv. A fost transportat de urgenţă cu un elicopter la spitalul militar din Baza Lagman. La 8 septembrie a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat în România, la Spitalul Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale. Militarul a murit în urma unui stop cardio-respirator, în dimineaţa zilei de 9 mai 2012. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari. Lângă el, sublocotenentul (pm) Cătălin-Ionel Marinescu a avut aceeași soartă și a fost decorat post mortem.

Anchetatorii au verificat fiecare centimetru pătrat al locului în care s-a prăbușit elicopterul (foto adevarul.ro)
Anchetatorii au verificat fiecare centimetru pătrat al locului în care s-a prăbușit elicopterul (foto adevarul.ro)

Din 2002 și până azi, însă, Armata Română a pierdut 49 de militari și 17 aparate de zbor în urma unor accidente survenite în timpul unor exerciții militare. Cele mai răsunătoare catastrofe aviatice ale Armatei sunt accidentul de elicopter din 21 noiembrie 2014, când opt militari au murit pe loc, și un altul pe 8 decembrie 2014, după prăbușirea unui IAR 330 Puma Socat în județul Sibiu; prăbușirea unui avion AN2, cu 14 pasageri la bord, pe aerodromul din Tuzla, în timpul unei misiuni de antrenament de parașutism, în urma căruia 12 persoane și-au pierdut viața.

Accidente elicopter

21 noiembrie 2014: un elicopter IAR 330 Puma Socat s-a prăbușit în județul Sibiu, cel mai probabil din cauza unei erori de pilotaj. Opt militari au murit pe loc, iar al nouălea a decedat luni, 8 decembrie.


    Anchetatorii au verificat fiecare centimetru pătrat al locului în care s-a prăbușit elicopterul (foto adevarul.ro)
Anchetatorii au verificat fiecare centimetru pătrat al locului în care s-a prăbușit elicopterul (foto adevarul.ro)

7 martie 2013: Berești-Bistrița, județul Bacău. Două persoane au murit şi trei au fost rănite după ce un elicopter militar s-a prăbuşit pe în localitatea Bereşti-Bistriţa din judeţul Bacău, la o distanţă de aproximativ o jumătate de kilometru de drumul naţional.

5 iulie 2012: Poșta Câlnău, Buzău. Un elicopter militar de antrenament, de tip IAR 316 B, aparţinând Bazei Bobocu, s-a prăbuşit lângă Buzău. Patru militari și-au pierdut viața.

26 iulie 2010: Fundata, Brașov. Un elicopter militar de transport israelian cu șase soldați israelieni și unul român s-a prăbușit, ucigându-i pe toți militarii aflați la bord. Aeronava participa la un exercițiu aerian româno-israelian de „căutare și salvare”.

7 noiembrie 2007: Ungheni, Argeș. Un elicopter IAR 330 Puma Socat, cu trei oameni la bord, s-a prăbușit și, imediat ce a atins solul, aparatul a explodat. Cei doi piloți și maistrul militar, care făceau un zbor de instrucție pe timp de noapte, au murit.

24 octombrie 2006: Golești, Argeș. Un elicopter IAR 330 PUMA al Forțelor Aeriene Romane, cu trei oameni la bord, s-a prăbușit într-un lac din Golești, la numai câțiva kilometri de Pitești din cauza unei erori de pilotaj. Trei persoane şi-au pierdut viaţa.

9 ianuarie 2006: Iași. Un elicopter tip Eurocopter EC 135, aparţinând Unităţii Speciale de Aviaţie a MAI, s-a prăbuşit la 1,5 km de Aeroportul Moldova din Iaşi, în timpul efectuării unui zbor de verificare. Cele patru persoane aflate la bord – doi piloţi, un medic şi un asistent medical din cadrul SMURD Iaşi – şi-au pierdut viaţa.

9 ianuarie 2004: Poșta Câlnău, Buzău. Un elicopter IAR 316 B (Alouette) s-a prăbuşit în în timpul unei misiuni de cercetare meteo. Elicopterul a fost distrus complet în accident, iar cei trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

7 aprilie 2003: Castelu, Constanța.  Un elicopter IAR 330H, aparţinând bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, s-a prăbuşit în timpul unui zbor de instrucţie. Doi dintre membrii echipajului au decedat pe loc, iar cel de-al treilea şi-a pierdut viaţa ulterior.

Accidente aeronave

1 noiembrie 2010, un MIG s-a prăbușit lângă Câmpia Turzii, aproape de unitatea militară. Cei doi piloți, care efectuau o misiune de cercetare meteo, au decedat.

5 iulie 2010, un avion AN2, cu 14 pasageri la bord, s-a prăbușit pe aerodromul din Tuzla. Aparatul participa la o misiune antrenamante de parașutism. 12 persoane și-au pierdut viața în cea mai mare tragedie aviatică din ultimii 10 ani.

22 noiembrie 2006, aeronavă MIG 21 Lancer a bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii s-a prăbușit în Beliu, Arad. Pilotul a murit.

25 septembrie 2003, MIG 21 Lancer Câmpia Turzii s-a prăbușit în satul Viișoara, județul Cluj. Pilotul a murit.

21 februarie 2002, MIG 21 Lancer de la Baza 86 Fetești s-a prăbușit într-un lac din apropierea orașului Călărași. Pilotul a murit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
incendiu Los Angeles, captura video jpg
calatorie in timp jpg
termometru jpeg
image png
sat italia decret boala jpg
1 lenjeria de pat jpg jpeg
groenlanda/ FOTO:X/TrumpDailyPolls
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net