Cum a fost posibil ca o pădure întreagă să fie pusă la pământ de vânt

Ultima actualizare:

    Pădurea din Ulma se află la intersecţia a trei văi adânciFoto: Mediafax
Pădurea din Ulma se află la intersecţia a trei văi adânciFoto: Mediafax

Imagini bizare, cu o pădure din judeţul Suceava culcaţi la pământ, au invadat marţi spaţiul online românesc. Pe o suprafaţă de 55 de hectare, copacii au fost doborâţi de vânt.

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a explicat cum a fost posibil aşa ceva. Acesta a declarat că în pădurea din comuna Ulma s-a produs, cel mai probabil, "un fenomen turbionar", întrucât în zonă văile sunt adânci, iar muntele este foarte abrupt.

Prefectul de Suceava, care a coordonat operaţiunile de deblocare a drumului acoperit cu arbori căzuţi, a declarat că furtuna a avut un moment maxim în jurul orei 22.30, când vântul a bătut cu putere, transmite corespondentul Mediafax.

El a precizat că zona afectată se află la confluenţa a trei văi adânci, unde s-a creat, cel mai probabil, "un fenomen turbionar".

"În zonă văile sunt foarte adânci şi muntele foarte abrupt şi, probabil, această configuraţie a reliefului a făcut ca viteza vântului să crească", a spus Sinescu.

El a mai spus că în pădurea respectivă pământul este umed, ca urmare a ploilor din ultima perioadă, iar rădăcinile copacilor sunt dispuse "pe orizontală".

"Au picat precum popicele. Primii copaci doborâţi au fost problema, iar pe urmă au fost antrenaţi unul după altul ca un efect de domino", a explicat Sinescu.

El a menţionat că o parte dintre copaci au fost rupţi, însă mulţi au fost smulşi din rădăcină, fapt ce arată că şi umiditatea terenului a contribuit la producerea fenomenului din Ulma.

Copacii dintr-o pădure din comuna suceveană Ulma au fost doborâţi de vânt pe o suprafață de aproximativ 55 de hectare, în urma unei furtuni produse în noaptea de luni spre marți, la o primă evaluare fiind vorba de circa 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

Rețeaua electrică, aflată pe culme, nu a fost afectată de furtună, însă circulația rutieră pe drumul care face legătura între Ulma și Lupcina a fost blocată.

"Nu a fost vreo localitate izolată întrucât s-a putut circula pe un drum forestier, cu un ocol de cinci kilometri", afirma anterior prefectul Florin Sinescu, menționând că marți la prânz traficul pe drumul respectiv a fost reluat.

El adăuga că valoarea pagubelor se ridică la aproximativ 3 milioane de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test pahar1 jpeg
stat bloc romania jpg
parfum istcok jpg
marire taxe bucuresti jpg
cerere in casatorie kfc facebook jpg
supermarket jpeg
marcaj trecere catedrala jpeg
alimente sanatoase jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net