Fermierii, nevoiți să-și încălzească serele: "Vremea rece ne-a obligat să scumpim legumele"
Valurile de temperaturi scăzute din luna octombrie au pus serele în pericol! Ca să protejeze legumele, producătorii din Bărăgan trebuie să-şi încălzească solariile mai devreme decât o făceau în mod normal. Cheltuielile mai mari cu încălzirea se reflectă, evident, în creşterea preţului la vânzare.
Preţuri mai mari în pieţe! Pentru ca fermierii din Bărăgan să nu-şi piardă recolta, temperatura din solarii nu trebuie să scadă sub 20 de grade Celsius (ziua) şi sub 10 grade Celsius (noaptea). Această situaţie duce la cheltuieli în plus, astfel că legumicultorii sunt nevoiţi să crească preţurile produselor.
“În această perioadă, cheltuielile cu încălzirea serelor sunt foarte mari şi ne-au dat peste cap”, se plânge Titi Buzăianu, un producător cu peste 25 de ani de experienţă. Alături de familie, acesta lucrează peste 3.000 de metri pătraţi în satul Oltina (Călăraşi), iar întreţinerea cu cele cinci sere poate sări de 3.000 de lei pe lună. „Când temperatura scade, ai nevoie de sursă de căldură. Pentru răsaduri folosim încălzire şi ne costă 20 de lei pe zi, pentru 50 de metri pătraţi. Gândiţi-vă la toate solariile cât ar ajunge, e foarte mult. Acesta este motivul pentru care în sezonul rece cultivăm doar ceapă, ridichi şi salată, care sunt rezistente. Chiar dacă îngheaţă puţin, îşi revin”, explică producătorul pentru Adevarul.ro. Marfa este comercializată în Piaţa Orizont din Călăraşi, la preţuri mult mai ridicate decât în sezon.
«Cheltuielile cu încălzirea ne-au dat peste cap»
Dacă salata verde costă 1,5 lei în sezonul de primăvară, acum o găsim, în piaţă, la 2-3 lei bucata. Ceapa este vândută cu 1,5 lei legătura, ridichile - cu 2 lei legătura, iar guliile - cu 3 lei bucata. Şi spanacul este mai scump: între 10 şi 15 lei kilogramul.
Marian Sandu, legumicultor dintr-o altă comună din Călăraşi, cultivă castraveţi. Cu trei sobe, el menţine în solar o temperatură de 20 de grade Celsius în timpul zilei. Având în compoziţie 90 la sută apă, castravetele este cel mai afectat de temperaturile scăzute. În unele nopţi, legumicultorii au fost nevoiţi să facă focul în sere.
În perioada următoare vom asista, în sectorul de legume – fructe, la o creştere a preţurilor de achiziţie la producător între 15 si 25%. În celelalte sectoare (pâine, lactate), preţurile vor creşte mai mult – peste 30%. „Vom avea o creştere exponenţială a preţurilor, mai ales în sectorul agroalimentar, până spre finalul primăverii viitoare”, estimează Tudor Dorobanţu, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură (FNSA).
Click! spune
Preţurile au crescut după majorarea tarifelor pentru energie şi combustibili. În august 2021, inflaţia a crescut la 5,25%, în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, astfel că, inevitabil, energia electrică, uleiul, gazele şi carburanţii s-au scumpit.