România, «ţara asistaţilor social». Motivul pentru care aproape 15.000 de beneficiari ai ajutoarelor sociale au refuzat să lucreze sau să își caute un loc de muncă în 2024

Un adevăr trist continuă să apese ţara noastră: România continuă să fie o ţară a asistaţilor social. „Adevărul” a aflat datele oficiale de la Ministerul Muncii, iar realitatea e cruntă: în 2024 au fost nu mai puţin de 259.418 beneficiari ai venitului minim de incluziune, ce a înlocuit ajutoarele sociale! 

„Statul pe banii  statului” e deja un  „sport naţional” în România. FOTO: Adevărul
„Statul pe banii statului” e deja un „sport naţional” în România. FOTO: Adevărul

Introdus în vigoare de la 1 ianuarie 2024, venitul minim de incluziune este sprijinul financiar acordat de stat pentru a asigura nivelul de trai minimal, pentru familiile şi persoanele singure aflate în situaţia de dificultate.

În schimbul banilor, beneficiarii ar trebui să presteze nişte ore de muncă în folosul comunităţii sau măcar să se prezinte la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă pentru a-şi căuta un job. Numai că anul trecut au existat 14.855 beneficiari ai venitului minim de incluziune care au refuzat să mişte un deget în schimbul banilor. Drept urmare, acum nu mai primesc o sumă, pentru că „unde-i lege, nu e tocmeală”. 

Conform statisticilor furnizate pentru „Adevărul”, cei mai mulţi beneficiari ai venitului minim de incluziune au fost în judeţele Dolj (15.310), Bacău (12.820), Buzău (11.643), Suceava (11.537) şi Teleorman (11.292).

În unele zone  ajutorul social  reprezintă singura  sursă de venit. FOTO: Adevărul
În unele zone ajutorul social reprezintă singura sursă de venit. FOTO: Adevărul

În ceea ce priveşte topul localităţilor cu cei mai mulţi beneficiari ai venitului minim de incluziune, anul trecut pe primul loc s-a situat comuna Râmnicelu (judeţul Buzău), cu 876 beneficiari. Şi cum comuna are 4.726 locuitori, asta înseamnă că aproape 20% dintre ei trăiesc din ajutoare sociale.

Pe locul doi ca număr de beneficiari s-a situat comuna Valea Moldovei din Suceava (832), comună ce are 4.393 locuitori. Locul trei a fost ocupat de comuna Slobozia Bradului din Vrancea, cu 777 beneficiari. Valoarea ajutorului lunar de incluziune pentru o persoană singură este, de la 1 martie 2024, de 346 lei. O familie cu copii primeşte 879 lei şi o persoană singură având vârsta peste 65 de ani ia de la stat 504 lei. 

Sociologul Robert Santa a explicat pentru „Adevărul” cum de există atâţia asistaţi social în România

„Sunt mai mulţi factori. Este posibil ca o parte dintre aceste persoane, deşi se încadrează pentru acest ajutor, să aibă şi alte surse de venit pe care nu le vedem. Să nu uităm că în zonele sărace din mediul rural un rol foarte important îl constituie veniturile primite din partea rudelor care muncesc în străinătate, în special muncă sezonieră. De multe ori, zonele cu mulţi beneficiari ai venitului minim de incluziune nu sunt neapărat cele dinamice economic. Există şi anumite persoane care consideră că sunt mai câştigate doar având acest ajutor financiar minim decât să caute un loc de muncă pe care nu îl agreează, deşi venitul minim de incluziune este cu mult sub salariul minim pe economie”, a declarat sociologul Robert Santa pentru ”Adevărul”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ger romania jpg
flori iarna pixabay jpg
Fostul sat Baia Craiului Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (17) JPG
banca noua in romania jpeg
lazio soimar penis jpg
image png
image png
mini market jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net