Gabriela Firea, momentan a doua cea mai tânără femeie-primar a unei capitale UE

Ultima actualizare:

    Fostul „trandafir de la Moldova”, Gabriela Vrânceanu Firea, va trebui să se dovedească mai bărbată decât sutele de primari care au lăsat Bucureștiul cu sute de probleme nerezolvate foto: Adevărul Holding/David Muntean
Fostul „trandafir de la Moldova”, Gabriela Vrânceanu Firea, va trebui să se dovedească mai bărbată decât sutele de primari care au lăsat Bucureștiul cu sute de probleme nerezolvate foto: Adevărul Holding/David Muntean

S-a spus sau s-a scris că fotoliul noului primar general al Capitalei va fi ocupat de cea dintâi femeie din istoria instituției mai veche de 150 de ani. Dar trebuie menționat și faptul că alegerea Gabrielei Firea o plasează pe aceasta în poziția de al doilea cel mai tânăr primar-femeie ce va conduce, teoretic pentru următorii patru ani, o capitală a Uniunii Europene.

Pe primul loc al topului stă Karin Wanngard, ce se află în fruntea capitalei Suediei, Stokholm, din 2014. Ea va împlini la sfârșitul acestei luni 41 de ani. Suedeza e mai tânără cu trei ani decât Firea.

Românca se află într-o companie mai mult decât selectă

Dar, la cei 44 de ani ai săi pe care-i va împlini la 13 iulie, fosta băcăuancă sosită la București la începutul anilor 1990 le detronează pe cele mai cunoscute primărițe ale Europei, Anne Hidalgo, primarul Parisului (din aprilie 2014, în fapt prima femeie primar din istoria orașului legendar de pe malurile Senei) – 54 de ani și Manuela Carmena, primarul Madridului (din mai 2015) – 72 de ani.

O altă femeie ce conduce destinele unei capitale europene este Adriana Krnacova, cea care la cei aproape 56 de ani ai săi se află, din noiembrie 2014, în fruntea Pragăi.

De asemenea, și Varșovia e condusă tot de o femeie, Hanna Gronkiewicz-Waltz, care la cei 62 de ani ai săi se află în fruntea capitalei Poloniei de un deceniu.

Dacă Roma alege o femeie, Firea mai coboară un loc în topul celor mai tinere femei-primar din UE

Cel puțin până la 20 iunie performanța Gabrielei Firea va sta în picioare.

Cu o zi mai devreme, duminică, 19 iunie, „Cetatea Eternă” – Roma, își derulează cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Iar marea favorită se numește Virginia Raggi, o avocată de 37 de ani care a făcut furori în primul tur al alegerilor, reușind să obțină după primele estimări peste 36% din sufragiile romanilor.

Reprezentanta Mișcării Cinci Stele, condusă de controversatul actor italian Bepe Grillo, se va confrunta în al doilea tur de scrutin cu candidatul Partidului Democrat, de centru-stânga, susținut de actualul șef al Executivului italian, Matteo Renzi.

Mai trebuie spus că în cursă s-a mai aflat o a doua femeie, Giorgia Meloni, un politician de 39 de ani apropiat de fostul premier Silvio Berlusconi.  

În cazul unei victorii a Virginiei Raggi, aceasta va deveni cel mai tânăr primar în exercițiu a unei capitale europene.

Într-un fel, pare că am intrat în pas cu moda prin alegerea unei femei în postul de primar general al Capitalei

De remarcat că și alte orașe mari europene au în fruntea lor o femeie.

Spre exemplu, vecinii noștri de la sud de Dunăre, au din 2009 încă o femeie în fruntea urbei principale a Bulgariei. Este vorba despre Yordanka Fandakova, un politician de 54 de ani.

Din vara trecută, spre exemplu, catalanii au ales-o primar la Barcelona pe Ada Colau, un cunoscut politican , dar și activist social de 42 de ani.

Irlandezii au preferat-o pe Criona Ni Dhalaigh pe post de Lord Primar al Dublinului, din vara anului 2015. De precizat însă că alegerea se face cu votul majoritar al consilierilor orașului, iar nu prin vot universal.

Și Luxemburgul are din 2013 în fruntea capitalei sale, Luxemburg, tot o femeie, pe Lydie Polfer, 64 de ani în noiembrie.

La rândul lor, nemții din Koln au preferat-o anul trecut pe Henriette Recker, 60 de ani, prima femeie ce conduce destinele legendarului oraș german. Recker a plătit cu sânge alegerea sa, căzând victimă unui grav atentat terorist, în urma căruia a fost rănită la gât cu o armă albă, cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Bucureștiul, în topul celor mai aglomerate capitale ale Uniunii Europene

Întorcându-ne la alegerile noastre locale să reamintim că Bucureștiul se află în Top 10 al celor mai populate capitale ale Uniunii Europene.

În fapt, e pe locul șase, după Londra cu peste 8,5 milioane de locuitori, Berlinul, cu peste 3,5 milioane de rezidenți, Madridul, cu circa 3,2 milioane de locuitori, Roma, cu circa trei milioane de locuitori și Parisul, cu peste 2,3 milioane de locuitori.

Bucureștiul, cu cele aproape două milioane de locuitori ai săi, se află în fața unor alte capitale europene de mare prestigiu, cum ar fi Viena, Budapesta, Varșovia, Praga, Sofia sau Bruxelles. 

Ce-a promis Gabriela Firea în momentul intrării în cursa electorală? 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Martha Louise a Norvegiei și Ari Behn   GettyImages 170161674 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pusculita  jpg
avion prabusit kazahstan captura video jpg
salvamont suceava jpg
reteta piftie jpg
pensie jpg
romanca casa decorata craciun jpg
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
salata de boeuf jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net