Ce să faci cu cozonacul uscat. Alex Cîrțu, fost concurent „MasterChef”, ne spune cum să preparăm cel mai delicios desert

Foarte mulți români întâmpină o problemă o dată ce trec sărbătorile: rămân cu foarte multă mâncare și nu știu ce să facă cu ea. Cu toate că unele preparate le putem păstra prin congelare, cozonacul uscat ne dă o mare bătaie de cap tuturor. Alex Cîrțu, fost concurent „MasterChef” sezonul 1, vine în ajutorul nostru și ne spune ce desert delicios putem prepara cu cozonacul uscat.

Ce să faci cu cozonacul uscat / foto: arhiva Click!
Ce să faci cu cozonacul uscat / foto: arhiva Click!

Alexandru Cîrțu, concurentul de la „Masterchef” din primul sezon, ne arată cum putem transforma feliile uscate de cozonac într-un desert delicios. Rețeta nu este deloc una complicată, iar rezultatul este garantat dacă urmaţi cei 10 paşi propuşi de acesta. Așadar, pentru fondatul cu cozonac vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente

- 100 g cozonac uscat,

- 160 g ciocolată neagră 65% + cacao

- 100 ml lapte

- 30 g făină

- 1 vârf de cuţit de sare

- 150 g zahăr

- 4 gălbenuşuri

- 4 albuşuri

- 1 linguriţă de zeamă de lămâie

- 25 g unt

- cacao pentru tapetat

Mod de preparare

1. Se ung două vase ceramice termorezistente cu unt și cacao și se pun în congelator. Se unge de jos în sus ca şi când am încerca să împingem prăjitura să crească, să „urce” mai exact.

2. Temperăm ciocolata la Bain-marie (vasul ce conține acest lichid fierbinte n.r) împreună cu untul și le lăsăm la răcit. Între timp, se amestecă 100 ml lapte rece și 30 g făină într-o cratiță (se amestecă bine) până obținem o compoziţie omogenă, iar când am realizat acest lucru le putem pune pe un foc mic, amestecând constant cu un tel, pentru a evita aşa cum am spus mai devreme, formarea cocoloaşelor.

3. Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat gălbenușurile cu zahărul până se topește, apoi se pun la Bain-marie cu amestecul de ciocolată și unt (se amestecă până când crema începe să se închege puţin).

4. Când laptele și făina s-au închegat ca un sos bechamel, se transferă la amestecul de ciocolată, unt, gălbenușuri și zahăr.

5. După ce-aţi luat compoziţia de la Bain Marie, daţi pe răzătoare cozonacul şi încorporaţi-l. Între timp batem albuşurile cu o lingură de zeamă de lămâie şi un vârf de cuţit de sare (ajută albuşurile să se închege mai bine).

6. Se încorporează pe loc albușurile bătute pentru a evita „creponarea” sa mai târziu. Se încorporează peste prima compoziţie în felul următor: prima jumătate o amestecăm, iar a doua jumătate o împăturim. Punem de  jos în sus, curăţând foarte bine marginile vasului. Aveţi grijă să nu amestecaţi, toată tehnica este să păstrăm aerul format în albuşuri.

7. Turnați amestecul în vasul termorezistent. Lăsați un centimetru liber până la partea de sus a vasului și, după ce ați turnat amestecul în fiecare vas, acoperiți fundul fiecăruia şi loviți de masă de câteva ori pentru ca această compoziţie să se aşeze mai bine. Apoi, înfășurați degetul arătător într-un șervețel și faceți un canal circular (adică în traducere, ştergem marginea interioară a vasului pentru a ajuta compoziţia să crească mai bine).

8. Ulterior, puneți totul în cuptor. Când acestea au crescut încă o jumătate (sau aproape o jumătate peste vasul termorezistent) înseamnă că este gata. Atenție! Nu deschideți ușa cuptorului sub nicio formă pentru că se va dezumfla! Deschideţi la sfârşit când este gata!

9. Fondantul copt corect constă într-o crustă cu diametrul de 2 cm (între 5 mm şi 1 cm diametru) iar din interiorul său curge o ciocolată superbă.

10. Se consumă imediat ce l-aţi scos din cuptor. Marea majoritate a persoanelor îl preferă cu îngheţată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
William și copiii Wales, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop ( FOTO pixabay )
2 lasagna cu legume jpg jpeg
horoscop zilnic click jpeg
horoscop jpg
sos de curcan jpg
Revelion jpg
anul sarpelui jpg
tort de canepa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net