Cum să faci cele mai bune fursecuri, fără zahăr, pentru Moș Crăciun. O rețetă simplă
E plin Crăciunul de tradiții. Și toate sunt atât de frumoase. Ce ai spune dacă anul acesta l-ai aștepta pe Moș Crăciun cu fursecuri într-o variantă mai sănătoasă, fără zahăr? Sunt ușor de făcut și au un gust excepțional. Și nu ai nevoie de multe ingrediente.
Care sunt ingredientele de care ai nevoie
Una dintre marile plăceri ale copiilor, pe lângă cadouri, este să lase pregătite lângă brad fursecurile pentru Moș Crăciun. Iar dacă a doua zi găsesc farfuria goală, este clar că Moșul a trecut pe acolo și a fost fericit de surpriza lor.
Ingrediente: 200 g măr răzuit, 80 ml ulei de măsline, 60 ml sirop de arțar, 50 g nucă mărunțită, 70 g ovăz marunțit în blender, 5 g praf de copt, 190 g faină, 1 linguriță de scorțișoară.
Modul de preparare
Amestecăm mărul răzuit cu uleiul și siropul de arțar. Punem peste ele ingredientele uscate și amestecăm până obținem o compoziție omogenă. Nu vă speriați dacă aluatul este puțin lipicios și nu adăugați făină extra. Modelam fursecurile și ornăm cu fructe. Coacem fursecurile la 180 de grade pentru 20 de minute.
De unde a pornit acest obicei
Se pare că tradiția de a pregăti un pahar de lapte și fursecuri pentru Moș Crăciun a început în America în anii 1930, în timpul Marii crize economice. Părinții încercau astfel să-și învețe copiii că e important să împarți cu ceilalți și să-ți arăți recunoștința pentru a te număra printre norocoșii care au primit cadouri.
Dar contrar așteptărilor, nu americanii au venit, de fapt, cu ideea. Se spune că Odin, cel mai important zeu al nordicilor, avea un cal cu opt picioare, numit Sleipner. În timpul sezonului Yule copii lăsau mâncare pentru Sleipner, sperând că astfel Odin se va opri din drumul său și le va lăsa în schimb cadouri. Tradiția continuă și azi în Danemarca, Belgia sau Olanda – acolo copiii sunt convinși că sania Moșului nu e trasă de reni, ci de cai. Pentru ei lasă, în Ajun, morcovi și fân.
De-a lungul anilor, mai multe țări au adaptat obiceiul și au venit cu propriile variante. Copiii britanici și australieni pregătesc plăcinte, în timp ce suedezii îi lasă Moșului porridge. În Irlanda s-ar putea să îl aștepte și o bere Guiness! În Franța, copii pregătesc pentru Père Noël un pahar de vin și își umplu pantofii cu fân, morcovi și alte „tratații” pentru măgărușul lui. În schimb în Germania nu-i lasă nimic, dar fac scrisori pentru Christkind, un fel de spirit al Crăciunului care este responsabil de aducerea cadourilor de Crăciun.