Grăbiți-vă! Vă așteaptă peste 19.000 de locuri la profesională

Ultima actualizare:

    Firmele și Ministerul Educației plătesc burse celor care vor să învețe o meserie
Firmele și Ministerul Educației plătesc burse celor care vor să învețe o meserie

Se învață puțină teorie și mai multă practică, iar după trei ani veți avea diplomă de muncitor calificat. Vă așteaptă peste 19.000 de locuri în școlile profesionale în zeci de meserii. Ultima zi de înscriere este 31 august.

A început o nouă etapă de înscriere în învăţământul profesional. Dosarele se primesc până la 31 august şi admiterea se face după principiul “primul venit, primul primit”. 

Este mare nevoie de muncitori calificaţi în toată ţara. Firmele oferă posibilitatea elevilor de la şcolile profesionale să facă practică în ateliere dotate. Pe lângă cei 200 de lei primiţi de la Ministerul Educaţiei elevii primesc din partea firmelor burse suplimentare, iar la absolvire sunt angajaţi imediat. Diplomele de absolvire sunt recunoscute în tot spaţiul UE.

Sunt 19.213 de locuri

În etapa a doua de admitere, care a început în 16 august şi se încheie în 31 august, mai sunt disponibile 19.213 de locuri. Ultima serie de înscrieri va avea loc în perioada 1-7 septembrie. Este posibil ca numărul elevilor care vor dori să intre în această formă de învăţământ profesional cu durata de 3 ani să fie mai mare decât numărul locurilor disponibile. În această situaţie, şcoala împreună cu operatorii economici parteneri îi va selecta pe cei mai potriviţi în urma unui interviu sau probe de aptitudini. 

La terminarea celor 3 ani, absolvenţii obţin un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja imediat, în România sau în oricare altă ţară din Uniunea Europeană. De asemenea, obţin certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, care permite continuarea studiilor în învăţământul liceal (din clasa a XI-a).

Ce meserii se pot învăța

Practic, la școala profesională se poate învăța orice meserie căutată pe piața muncii din România și din spațiul UE. De pildă, se caută brutari, bucătari, patiseri, cofetari, vânzători, ospătari, mecanici, tâmplari, frizeri, manichiuriste, zidari, zugravi, lucrători hotelieri, tinichigiu auto, diverse meserii în construcții, agricultură și prelucrarea lemnului. Cele mai multe locuri sunt în Mehedinți -1.373, în Sibiu -1.170, în Arad – 989, Dolj – 661, Bihor -656.

Cine se poate înscrie

Pot să îşi depună dosarul de înscriere în clasele de la şcolile profesionale doar absolvenţii de gimnaziu. Sunt acceptaţi şi absolvenţi din promoţiile anterioare care nu au împlinit 18 ani. Este necesar un singur document: fişa de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, completată la cererea elevului sau a părintelui, eliberată de unitatea de învăţământ gimnazial de la care provine elevul.

Ce meserii se învaţă

Sunt zeci de clase, pentru cele mai diverse meserii cerute pe piaţa muncii. De pildă, în Capitală, sunt 1.064 de locuri pentru: mecanic auto, tinichigiu / vopsitor auto, lăcătuş, electronist, electrician, sudor, bucătar, strungar, ospătar. În judeţul Constanţa este cerere mare de bucătari, lucrători hotelieri, brutari, patiseri şi ospătari, iar în Timiş se caută electronişti aparate şi echipamente, instalatori şi comercianţi.

Ce acte sunt necesare după admitere

După afişarea rezultatelor la admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, candidaţii depun la unităţile şcolare la care au fost declaraţi admişi dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original. Candidaţii care, în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate.

  • fişa de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani;
  • certificatul de naştere, în copie legalizată;
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională / tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a / testele naţionale / examenul de Capacitate; 
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale de absolvire), copie şi original; 
  • fişa medicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
William și copiii Wales, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
accident craciun carbonizati jpg
Vreme insorita de iarnă  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
accident vrancea  jpg
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Revelion 2 jpg
bukovel jpg
macron ai jpg
actor accid jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net