Minciunile anului 2024, devenite virale. În listă apare și România

Ultima actualizare:

Într-un context global marcat de alegeri cruciale, anul 2024 a fost dominat de valuri de fake news și deep news, amplificate de tehnologia digitală. Campaniile electorale din SUA și Europa au fost teren fertil pentru știri false care au devenit virale, precum Macron sărutând un bărbat, Trump purtând un tampon pentru incontinență sau ciocolata cu greieri întregi pentru un plus de proteine. România a intrat și ea pe lista manipulărilor media, după ce imagini trucate au circulat masiv, prezentând suporteri români scandând lozinci pro-Putin la un meci cu Ucraina.

O parte din marile minciuni ale anului 2024

image

De la Donald Trump și Joe Biden purtând scutece, la migranți care ar mânca animale de companie sau ciocolata cu greieri pentru un plus de proteine - toate au stârnit dezbateri aprinse pe rețelele sociale, valuri de comentarii și chiar isterie.

Dar toate s-au dovedit știri false. Iată o selecția a celor mai ciudate falsuri din 2024, realizată de publicația Deutsche Welle.

1. Trump și tampoanele de incontinență

Campania electorală din SUA a fost marcată de o artilerie verbală grea și zvonuri care mai de care mai ciudate despre candidați. Unul se referea la faptul că atât Trump cât și Biden ar suferi de incontinență, având în vedere vârsta lor înaintată și că ar folosi tampoane și scutece în acest sens. Pe rețelele sociale au fost distribuite imagini în care după un talk-show cu Trump pe canapea ar fi existat un tampon pentru incontinență. Cu toate acestea, fotografiile și înregistrările video s-a dovedit că nu erau reale.

2. Nu există greieri în tabletele de ciocolată

În 2023, compania germană Rittersport a publicat pe Instagram o fotografie cu un baton de ciocolată care conținea în interior „greieri întregi”.

Cu alte cuvinte, un conținut ridicat de proteine.

image

Acest sortiment, presupus ca fiind nou, a provocat agitație în rândul consumatorilor. Fotografia a fost postată cu puțin timp înainte de alegerile europene din 2024.

În acea perioadă, au fost distribuite multe informații false cu privire la aprobarea de către UE a alimentelor pe bază de insecte. 

2. Macron NU a sărutat un bărbat pe o barcă

Politicienii sunt în mod repetat ținta dezinformării și a imaginilor foto sau video manipulate. Anul acesta, președintele francez Emmanuel Macron a fost văzut sărutând un alt bărbat în timpul unei excursii cu barca. Un videoclip în acest sens a apărut pe conturi de limba georgiană și rusă. Macron a călătorit, într-adevăr, cu o barcă, vara trecută. Sunt și imagini reale, distribuite online din respectiva călătorie. Cu toate acestea, videoclipul cu sărutul este generat de o aplicație deinteligență artificială. Acest lucru se vede, printre altele, în mișcarea nerealistă a brațului bărbatului pe care se presupune că îl sărută Macron.

Imagini false cu suporteri români

4. Românii nu au scandat Pro-Putin la meciul cu Ucraina

În timpul Campionatului European de Fotbal din Germania din acest an, au apărut două videoclipuri cu fani români care ar fi scandat sloganuri pro-Putin sau anti-Putin.

image

Însă ambele piese audio sunt false, după cum a descoperit DW. Acest lucru a fost dovedit de o comparație cu înregistrările originale din acea zi, precum și de un jurnalist DW care s-a întâmplat să fie pe stadion la momentul respectiv și a confirmat că nu au existat niciodată astfel de scandări.

În tribune erau doar suporteri de fotbal care aplaudau și nicidecum susținători sau adversari ai lui Putin. 

5. Nu, Zelenskyy nu a cumpărat Mercedes-ul lui Hitler

Conform unor dezinformări răspândite online, familia Zelenski ar fi cheltuit sume uriașe pe artefacte istorice scumpe, cum ar fi Casa Highgrove a Regelui Charles sau o mașină sport de milioane de dolari.

image

 Anul acesta, postări virale sugerau că Zelenski ar fi cumpărat Mercedes-ul lui Hitler pentru 15 milioane de dolari, imediat după ce SUA au anunțat un ajutor suplimentar pentru Ucraina de aproape 8 miliarde de dolari.

Afirmațiile sunt s-au dovedit false după ce au făcut înconjurul internetului.

Imaginea este o compoziție fotografică. O căutare inversă a imaginii arată că Mercedes-ul a fost fotografiat la o expoziție de mașini clasice în 2014 și lipit în fața biroului prezidențial ucrainean.

Nu există nicio dovadă că Zelenski ar fi cumpărat această mașină.

6. Nu, Tom Cruise nu a jucat într-un documentar despre Jocurile Olimpice

Pe măsură ce lumea s-a pregătit pentru Jocurile Olimpice de la Paris din acest an, și fraudele online s-au intensificat.

S-a zvonit că Tom Cruise ar fi jucat într-un documentar Netflix despre Olimpiadă.

În realitate, este vorba despre un deepfake al actorului.

Documentarul este fals și nu a fost niciodată produs de Netflix.

Experții Microsoft în securitate cibernetică au identificat acest documentar ca parte a unei campanii de dezinformare rusești menite să discrediteze Jocurile Olimpice și Comitetul Internațional Olimpic.

10. Nu, nimeni nu a manipulat un uragan

Mai mult soare în unele zile? Mulți ar dori acest lucru, dar nu este ceva ce poate fi influențat.

Totuși, în acest an, unii oameni au fost convinși că Uraganul Helene din SUA a fost manipulat și direcționat într-o anumită direcție. Nu există nicio dovadă care să susțină această afirmație.

Mai mult, nu există o tehnologie care să permită manipularea unui uragan, mai scrie sursa citată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ANAF Agentia Nationala de Administrare Fiscala FOTO Mediafax
cel mai bun ulei pentru prajit png
Valencia, foto Shutterstock jpg
image png
Test, foto Shutterstock, Jagranjosh jpg
copac plantat gradina curte pom istock jpg
Passetto di Borgo, foto Shutterstock jpg
conifers 1850227 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net