Gripa a băgat spitalele în carantină. Uite cum ții boala departe!
Aproape că nu trece zi în care să nu se anunţe încă un deces provocat de gripă. Numai ieri au fost confirmate patru. Temutul virus a băgat în carantină două spitale de boli infecţioase din Capitală, dar şi câteva unităţi din ţară. Medicii spun că încă ne putem vaccina şi ne recomandă să evităm aglomeraţia pentru a nu ne îmbolnăvi.
Nu este încă epidemie de gripă, însă ne aflăm în pragul izbucnirii uneia, spun specialiştii. Ieri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că alţi patru oameni au murit din cauza gripei. Potrivit medicilor, trei dintre aceştia au avut virus gripal de tip B - o femeie de 63 de ani din judeţul Mureş, o femeie de 72 de ani din Iaşi şi un bărbat de 72 de ani din Ilfov – toţi având boli cronice şi nefiind vaccinaţi antigripal. Femeia din Mureş a murit în cursul zilei de luni, în timp ce celelalte două decese s-au înregistrat la începutul lunii februarie. De asemenea, s-a confirmat virus gripal de tip A, pandemic, la un bărbat de 77 de ani din judeţul Bihor, decedat în 10 februarie. Nici acesta nu fusese vaccinat antigripal şi suferea de diferite boli cronice. Astfel, până acum, numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 26.
Pe fondul răspândirii rapide a virusului gripal, două spitale din Capitală au instituit carantina. Este vorba de Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” şi de Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. „Da, suntem în carantină, ceea ce înseamnă că vizitatorii nu mai au acces deloc în spital. Şi asta, din cauza înmulţirii cazurilor de gripă”, ne-a declarat prof. dr. Emanoil Ceauşu, de la Spitalul „Victor Babeş”. Potrivit acestuia, virusul gripal care circulă în acest an nu este mai agresiv decât cele din sezoanele trecute. În ceea ce priveşte prevenţia, profesorul ne-a spus că încă e timp să ne vaccinăm. „Vaccinul antigripal se poate face. Trebuie ştiut însă că acesta devine eficient după două săptămâni de la efectuare”, a adăugat prof. Ceauşu. Specialistul ne recomandă ca, în perioada circulaţiei virusului gripal, să evităm cât putem aglomeraţia şi să ne spălăm des pe mâini cu apă şi săpun.
În carantină se află şi Spitalul Slatina, dar şi spitalele judeţene din Arad şi Timişoara. La Cluj, programul de vizită a fost redus la 30 de minute. „Sunt măsuri de precauţie pe care spitalele aleg să le ia. Sunt focare de gripă în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa”, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.
Gripa se transmite ușor de la om la om din cauza condițiilor favorizante cum ar fi aglomerările urbane, colectivitățile de copii și adolescenți. Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal, putând evolua uneori spre forme grave. Virusul gripal se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav la omul sănătos: direct prin tuse sau strănut; indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, etc.) Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată ( 2 – 4 zile de la debutul bolii).
Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se ia acid acetil salicilic (aspirină), aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye. Gripa severă şi cea complicată se tratează în spital: susţinerea funcţiilor vitale (respiratorie şi cardio – vasculară), antibiotice în caz de suprainfecţii bacteriene.
Vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenție a gripei. Este foarte important însă ca sistemul imunitar să fie puternic în fața bolii. Iată ce trebuie să conțină alimentația noastră pentru a avea un organism puternic: broccoli, pește, alimente fermentate, morcov, dovleac, ceapă, usturoi, struguri negri și condiment precum ghimbirul, turmericul, oregano, dar şi ceaiul verde.