Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț a izbucnit de la o lumânare aprinsă. S-au stabilit vinovații

Ultima actualizare:

    10 persoane, vinovate pentru tragedia de anul trecut de la Spitalul Județean Piata NeamțSursa foto: Bihoreanul
10 persoane, vinovate pentru tragedia de anul trecut de la Spitalul Județean Piata NeamțSursa foto: Bihoreanul

Șase manageri, doi medici și două asistente din cadrul Spitalului Județean din Piatra Neamț se fac vinovați de incendiul în care și-au pierdut viața 15 pacienți, au stabilit procurorii de caz. De asemenea, s-a descoperit și sursa incendiului: o candelă aprinsă la capul unui muribund.

Zece persoane fizice dar şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ sunt urmăriţi penal de procurorii Parchetului General în dosarul deschis după incendiul izbucnit în noiembrie 2020 la Secția ATI şi în care au murit 15 pacienți. 

Între cei urmăriți penal se numără şase foști manageri interimari ai spitalului, suspectaţi că nu au revizuit riscurile după ce unitatea medicală a devenit una suport COVID. Ei sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată, prevenirea şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În acest dosar este urmărit penal și șeful Secției ATI, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată. Un alt medic de la Secția ATI este de asemenea urmărit penal pentru săvârşirea favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals.

Procurorii anunță continuarea urmăririi penale și în cazul a două asistente medicale, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Conform Parchetului General, în 14 noiembrie 2020, în timp ce erau de serviciu la spital și se ocupau de salonul 240 al Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență, în care acordau îngrijiri bolnavilor cu COVID cărora li se administra oxigenoterapie, cele două asistente ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis - o lumânare tip candelă, la căpătâiul unui pacient aflat în agonie.

"Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale", spun procurorii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
image
image
image
image
image
image
hibrid heleniu1 jpg
guma mestecat istock jpg
copil jpg
tren cfr calatori gara de nord vara foto shutterstock
camera trafic getty jpeg
aeroport cluj pixabay jpg
Karolina Agata  Sankiewicz jpg
cea mai lunga bicicleta guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net