"L-am vaccinat pe ăsta micu’, Neymar, ca să aibă şi el noroc"
Ce mai vuiet, ce mai larmă! O cameră de birouri a Consiliului Local a devenit cabinet medical. În sală, opt sau nouă doctori şi asistente îşi puneau ieri mănuşi şi măşti de unică folosinţă. Pe hol, în faţa uşii, zeci de copii şi de părinţi nu mai au răbdare. În Ţăndăreii de Ialomiţa, oraşul cu cea mai scăzută rată a imunizării din România, a început vaccinarea.
Neymar a lu’ Gheorghe a fost primul copil vaccinat ieri în Ţăndărei. Are şase luni, iar mama lui 16 ani. O cheamă Jessica, dar ne roagă să-i zicem Jessie, că aşa o ştiu toţi. ”Am venit cu taxiul din Strachina…Nu ştiţi, cartierul sărac al Ţăndăreiului. Am dat 10 lei, dar merită ăsta micu’, Neymar, că-i valoros şi trebuie să fie sănătos!”, se făleşte mama. Pe holul clădirii care adăposteşte primăria şi consiliul local este mare îmbulzeală. Într-o cameră sunt strânse oficialităţile sanitare din mai multe judeţe, care aşteaptă să vină ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, împreună cu reprezentanţii UNICEF şi OMS, pentru a declara începută campania de imunizare a copiilor. În altă sală, mai mulţi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa poartă discuţii de informare despre vaccinare cu membri ai comunităţii sărace a oraşului.
Pe un scaun stă stingher Leonard Stan. La 23 de ani, are deja trei copii, Sofia (3 ani), Diego (6 ani) şi Graţiela (4 ani). ”Am înţeles, îi vaccinez pe toţi, că trebuie. Până acum am zis să nu îi injectez, că este rău, dar acum am înţeles că este bine. Facem tot ce trebuie, cum zic doamnele, să fie sănătoşi copiii”, turuie Leo, întrebat de ministrul Pintea dacă îşi va imuniza copiii.
”Eu nu stau, dacă nu mă luaţi repede, că trebuie să prind avionul de Anglia. Acolo nu ne întreabă nimeni de injecţii şi facem şi bani”, aruncă nervoasă o femeie corpolentă, în timp ce îşi trage spre ieşire cei patru copii agăţaţi de fuste.
Campania începută ieri se va încheia pe 10 mai. ”Vaccinările se fac zilnic, între orele 9.30 şi 17.00, dar înainte îi verificăm dacă au contraindicaţii. Astăzi am reuşit să imunizăm 38 de copii, iar pentru alţi 20 a fost luată decizia de amânare pentru că au diverse afecţiuni”, ne spune Mihaela Dumitrescu, medic-şef la Departamentul Supraveghere al DSP Ialomiţa. Acţiunea a fost pregătită din timp, iar cei mai mulţi dintre copii şi părinţi au fost aduşi în grupuri cu autobuzele. Conform datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa, în Ţăndărei, rata de vaccinare a fost în 2018 de numai 17,5 la sută. Mai exact, dintre cei 720 de copii înregistraţi, au fost vaccinaţi 126. De asemenea, în primul trimestru al anului 2019, rata de vaccinare în această comunitate a fost de numai 2,3 la sută.
“Suntem de acord cu injecţiile, că suntem amărâţi şi îi scapă pe ăia mici de boli”.
Daniela Marin, 42 de ani, mamă a trei fetiţe