Legea vaccinării obligatorii 2020. Tot ce trebuie să știi

Ultima actualizare:

    OMS a precizat că pandemia de coronavirus poate duce la decese cauzate de bolile ce pot fi prevenite prin vaccin şi o sarcină crescută pentru sistemele de sănătate deja împovărate de coronavirus.Foto: Arhiva Click!
OMS a precizat că pandemia de coronavirus poate duce la decese cauzate de bolile ce pot fi prevenite prin vaccin şi o sarcină crescută pentru sistemele de sănătate deja împovărate de coronavirus.Foto: Arhiva Click!

Proiectul Legii vaccinării este mai actual ca oricând, în contextul amenințărilor la adresa sănătății publice. Actul normativ prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor.

Legea care prevede obligativitatea vaccinării este blocată de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaţilor, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017. Actul normativ ar putea fi adoptat în cursul acestei săptămâni.

Sunt câteva prevederi importante în documentul legislativ

- La înscrierea în unităţile de învăţământ ar urma să fie solicitată o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi.

- Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Părinții protestează față de vaccinarea obligatorie

Alianţa Părinţilor din România protestează faţă de posibilitatea adoptării acestui act normativ.

„Această lege, anticonstituţională, obligă toţi copiii şi adulţii să fie vaccinaţi de mai multe ori, în fiecare an, şi oricând va decide un ministru (pus politic). Ţări europene civilizate, precum Germania, Marea Britanie, Austria, Olanda, Elveţia, Luxemburg, Irlanda, Potugalia, Spania, nu au vaccinare obligatorie.

China are vaccinare obligatorie şi e bântuită de coronavirus”, se arată într-un comunicat al asociaţiei, citat de adevarul.ro.

Coronavirusul ar putea fi prevenit prin vaccinare

Pe de altă parte, medicii spun că doar vaccinarea poate preveni multe îmbolnăviri cu boli grave, mortale chiar.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a subliniat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă că măsurile preventive, inclusiv vaccinarea, sunt binevenite, mai ales în contextul noului coronavirus care a devenit o urgență globală de sănătate publică.

" Dacă până anul viitor un vaccin va fi disponibil, cu siguranţă el va fi necesar pentru că la ceea ce se întâmplă în momentul de faţă la nivel global - ridicarea la nivel maxim a gradului de alertă din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe de o parte şi declararea stării de pandemie, care bate la uşă, pe de altă parte, probabil că în zilele următoare o să asistăm la un astfel de anunţ din partea OMS, având în vedere că această boală se transmite susţinut pe trei continente, în mai multe ţări, iar numărul de ţări afectate este de 50 din cele 194 de state ale Organizaţiei", a afirmat Rafila, la Conferinţa Naţională RoVaccin - ediţia a VIII-a, potrivit Agerpres.

El a spus că îngrijorarea legată de vaccinare a crescut foarte mult odată cu apariţia noului coronavirus și că acest lucru demonstrează că rebuie aplicate măsuri preventive imediate dacă vrem să controlăm problemele de sănătate publică legate de bolile transmisibile. ”Avem două lucruri de făcut: pe de o parte să lucrăm pentru ţinerea sub control a acestei epidemii, în măsura în care acest lucru este posibil, pentru că sisteme de sănătate dezvoltate, cum ar fi cel din Coreea şi Italia, în momentul de faţă sunt depăşite de extinderea epidemiei. Pe de altă parte, să încercăm să îmbunătăţim protecţia copiilor noştri prin adoptarea unei legi a vaccinării, care să fie funcţională, adică menţinerea acelor prevederi care fac posibil accesul la vaccinuri şi la vaccinare şi reuşesc să aducă sprijin părinţilor care vor să se informeze şi responsabilizează tot lanţul de vaccinare începând cu Ministerul Sănătăţii, medicii şi terminând cu părinţii care trebuie să fie responsabili pentru copiii lor", a adăugat Rafila.

Legea vaccinării, susținută de președintele Klaus Iohannis

De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis  că susține obligativitatea vaccinării.

"Implicarea Administraţiei Prezidenţiale în promovarea vaccinării a fost una constantă, iar această preocupare se încadrează în contextul internaţional. Un sistem de sănătate sustenabil are la bază prevenţia, iar în cadrul politicilor de prevenţie imunizarea este piatra de temelie", a transmis consilierul prezidențial Diana Păun. Ea a mai spus că, din nefericire, acoperirea vaccinară rămâne o problemă pentru ţara noastră.

"Ratele de vaccinare în rândul copiilor sunt sub mediile europene şi sub ţinta recomandată de OMS. Nici în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva gripei situaţia nu este îmbucurătoare", a spus Diana Păun.

De ce se impune vaccinarea obligatorie

România ocupă un loc fruntaş în topul ţărilor europene în care se înregistrează epidemii de astfel de boli ale copilăriei. Concret, conform ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, cele de pe 20 decembrie 2019, numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România a ajuns la 18.908, din care 64 de decese.

Numai în perioada 16 – 20 decembrie 2019 au fost raportate încă 76 de noi astfel de cazuri în 9 judeţe. Fruntaşe sunt judeţele Neamţ şi Sălaj (cu 16, respectiv, 15 cazuri), dar au existat şi cazuri răzleţe în Bihor sau Prahova. 

Legea vaccinării în Germania. Ce amenzi riscă părinții

Cu un număr mult mai mic îmbolnăviri de rujeolă, alte ţări europene au luat măsuri drastice şi au introdus vaccinarea obligatorie, iar pedepsele pentru încălcarea reglementărilor nu sunt de neglijat.

Germania a luat măsura introducerii obligativităţii vaccinării anti-rujeolice, de la data de 1 martie 2020, cu toate că în această ţară, conform Institutului Robert Koch, s-au înregistrat anul trecut numai 501 astfel de cazuri, potrivit adevarul.ro.

Astfel, potrivit noii legi, părinţii vor trebui să demonstreze că şi-au vaccinat copiii înaintea înscrierii la grădiniţă sau la şcoală. În cazul în care nu vor putea dovedi că au făcut acest lucru, părinţii riscă amenzi de până la 2.500 de euro pentru fiecare copil.

În plus, riscând aceleaşi amenzi, părinţii copiilor care sunt deja înscrişi la grădiniţe şi şcoli vor trebui să aducă dovada vaccinării până la data de 31 iulie 2021.

Legea mai prevede că părinţii care nu îşi vaccinează copiii vor achita cote majorate ale contrubuţiilor pentru sănătate. 

Măsuri similare s-au anunţat şi în Franţa, cu doi ani în urmă. Astfel, atunci s-a trecut de la trei tipuri de vaccin obligatoriu de făcut la copii (difterie, tetanos şi poliomielită) la 11 tipuri de imunizari, fiind introduse, între altele, cele pentru rujeolă şi menigită. 

Ce sunt vaccinurile

Vaccinurile sunt preparate biologice care conţin suspensii de microorganisme omorâte, atenuate sau derivate ale microorganismelor, care dau imunitate împotriva unor boli prin stimularea producerii de anticorpi. Acestea sunt administrate frecvent prin injectare, dar există şi varianta soluţiilor orale sau a spray-ului nazal.

De exemplu, variola, o boală virală contagioasă care a lăsat în Europa 400.000 de victime anual, omorând 80% din copiii infectaţi, a fost eradicată la nivel global prin vaccinare, iar poliomielita, boală infecţioasă care produce paralizie infantilă, este în curs de eradicare tot prin vaccinare. Experţii atrag atenţia că decizia de a nu vaccina are consecinţe nu numai la nivelul sănătăţii personale ci şi global, la nivelul populaţiei, prin apariţia epidemiilor, uneori cu tulpini mult mai virulente.

În România, rata de vaccinare împotriva gripei, în rândul persoanelor în vârstă, este scăzută şi a scăzut semnificativ de la 54% în 2007 la 8% în 2017, ţinta OMS fiind de 75%. "Între motive se numără informarea insuficientă cu privire la gratuitatea vaccinării, dar şi faptul că vaccinurile nu ajung în comunităţile de etnie romă. La modul general, putem adăuga stocurile insuficiente de vaccinuri, dar şi gradul scăzut de conştientizare a importanţei imunizării în rândul populaţiei şi chiar reacţii anti-vaccinale", a spus consilierul prezidențial Diana Păun.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu, a anunțat sâmbătă că proiectul legii vaccinării ar putea fi adoptat săptămâna aceasta.

Citește și: 

Olivia Steer, despre legea vaccinării: «Instaurează fascismul medical. Sunt mulți bani la mijloc»

Copilul care nu e vaccinat va putea intra în colectivitate

De la ce vârstă se administrează vaccinul antiHPV

Totul despre vaccinul antigripal care se administrează pe nas

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net