Mesaj pe WhatsApp: stați în case! Autoritățile fac precizări despre norul radioactiv

Ultima actualizare:

    Un mesaj circulă pe WhatsApp prin care oamenii sunt îndemnați să nu iasă din case, astăzi, 19 august, după ora 12.00, din cauza norului radioactiv din RusiaFoto Shutterstock
Un mesaj circulă pe WhatsApp prin care oamenii sunt îndemnați să nu iasă din case, astăzi, 19 august, după ora 12.00, din cauza norului radioactiv din RusiaFoto Shutterstock

Este panică pe Internet. Un mesaj alarmant circulă pe WhatsApp care avertiza despre apropierea de România a unui nor radioactiv. Autoritățile române au transmis duminică, 18 august, un comunicat de presă în care aduc lămuriri despre zvonul.

Un mesaj circulă pe WhatsApp prin care oamenii sunt îndemnați să nu iasă din case, astăzi, 19 august, după ora 12.00.

Mesajul care circulă pe rețelele de socializare despre un așa zis nor radioactiv care s-ar apropia de România ”dinspre Rusia” a alarmat pe toți cei care l-au citit. Încă este vie în memorie, explozia de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, la ora 01.23. Atunci, autoritățile comuniste din URSS și din Republica Socialistă România nu au comunicat gravitatea exploziei, consecințele și nici nu a oferit tartament preventiv. Au murit zeci de persoane imediat, iar câteva mii de copii s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian.

Mesajul care circulă pe WhatsApp: ”Este recomandat ca mâine de la 12 până luni seara să nu ieșiți prea mult din casă si mai ales la drum. Este bine și să țineți ferestrele închise, pentru ca atunci trec nori radioactivi deasupra Romaniei dinspre Rusia.” - se arăta în mesajul respectiv.

Autoritățile fac precizări despre despre norul radioactiv

Comunicatul de duminică 18 august, este semnat de reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), ai Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Toate aceste instituții aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns.

  • ”Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).
  • ​În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului.
  • ​De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.
  • CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.
  • IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, menține permanent legătura cu partenerii noștri la nivel european.
  • ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP.
  • ​La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural.
  • CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu.”
  • Ce au anunțat oficialii ruși Nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autorităţile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă în mare, a anunţat marţi Agenţia meteorologică de stat din Rusia (Rosghidromet), citată de agenţia de presă TASS, potrivit Reuters. Ministerul Apărării rus declarase iniţial că nivelul de radiaţii s-a încadrat în parametri normali după incidentul de joi (8 august), dar autorităţile din Severodvinsk au semnalat o creştere bruscă a nivelului de radiaţii pentru o perioadă scurtă de timp. Greenpeace a anunţat că nivelul radiaţiilor (de la Severodvinsk) a crescut de 20 de ori, scrie adevarul.ro.
  • Citește și
  • Cum se tratează nodulii tiroidieni
  • Cum a ascuns regimul comunist efectele tragediei de la Cernobîl

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iasi oras romania jpg
image png
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
George Simion și paraclisul   în fundal   al nunții sale de la Măciuca Vâlcea Foto captură video jpg
Satul Criscior si centrul minier Barza Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Parcul arheologic Pompeii (foto: Pixabay)
5465654 jpg
most haunted hotel interior jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net