Ministerul Sănătății, în alertă! Șase români ar putea fi infectați cu Omicron!
Ministerul Sănătății a anunțat ceea ce nu ne-am fi dorit să aflăm vreodată, în contextul pandemiei de Covid. Este aproape sigur că cel puțin două persoane venite din Africa de Sud sunt infectate cu tulpina Omicron. Alți patru pacienți sunt și ei suspecți că au contactat tulpina sud africană.
Ministerul Sănătății anunță că în urma primelor teste efectuate, la două dintre cele trei persoane testate pozitiv după sosirea din Africa de Sud „există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2”. „Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina OMICRON se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2. Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare”, anunță ministerul Sănătății.
Reamintim că un jucător al echipei de rugby Știința Baia Mare, sosit în România din Africa de Sud, a fost confirmat pozitiv cu virusul SARS-COV-2. Ulterior, încă două persoane au fost confirmate ca fiind infectate, după ce au efectuat testele PCR. Joi dimineață, la Institutul Matei Balș din București au ajuns încă trei teste pozitive la Covid care vor fi și ele secvențiate pentru a afla despre ce tulpină este vorba. Prin urmare, în cel mai rău scenariu, s-ar putea să avem de-a face cu 6 cazuri de Omicron în România.
Medicul Adrian Marinescu, Balș: „Să sperăm că noua tulpină vine în forme ușoare”
Medicul Adrian Marinescu, de la spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat, joi dimineață, că virusul, din păcate, nu are granițe și trebuie să ne aștepăm ca în curând să ajungă și în România. Medicul a făcut referire la tulpina Omicron. „Virusul nu are graniţe. Pe de altă parte, e situaţia fericită în care identificăm nişte cazuri. Sunt cazuri de import. Marea problemă pe care o avem acum este să nu se ajungă la o transmitere comunitară. Faptul că sunt în general forme uşoare, e de asemenea un lucru bun. S-ar putea să vorbim de o variantă virală care se transmite uşor, dar, care vine, în cele mai multe cazuri, cu forme mai mult decât uşoare”, a mai declarat Marinescu.
Cum ne putem feri de Omicron?
Medicul a precizat că mare lucru pentru a ne feri de îmbolnăvirea cu Omicron nu avem de făcut. Trebuie să respectăm regulile pe care le-am respectat și până acum: vaccinarea împotriva Covid, distanțarea fizică, purtarea măștii de protecție și respectarea regulilor de igienă. Ar trebui să evităm locurile publice foarte aglomerate, chiar dacă ne aflăm în aer liber.
„Nu avem alte lucruri de făcut. E aceeaşi modalitate de trasmitere. Deocamdată nu există o variantă de vaccin care să fie în mod clar eficientă într-un procent mare. Şi vaccinurile actuale fac ceea ce este de fapt important: împiedică apariţia complicaţiilor și a formelor severe. Imunitatea pe care populaţia a obţinut-o ne va fi de mare ajutor şi pentru varianta Omicron. Deci e clar că lucrurile de aici ar trebuie să plece”, a mai precizat Marinescu.