A murit Zeul Neptun

Ultima actualizare:

    Naie Oprişan, profesorul care, de 11 ani,  juca rolul personajului mitologic la Constanţa, de Ziua Marinei, s-a stins după o lungă suferinţăFoto: Adevărul
Naie Oprişan, profesorul care, de 11 ani, juca rolul personajului mitologic la Constanţa, de Ziua Marinei, s-a stins după o lungă suferinţăFoto: Adevărul

Zeul Neptun, îndrăgit de localnici şi de turişti pentru apariţia spectaculoasă de Sfânta Maria, la serbările de la malul Mării Negre, a fost înmormântat ieri, la Cimitirul Municipal Constanţa.

În vârstă de 64 de ani, Naie Oprişan, fost profesor de sport la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, a decedat duminică. El a fost înmormântat ieri, la Cimitirul Municipal Constanţa.

Zeul Neptun, aşa cum îl ştiam cu toţii, a murit după o grea suferinţă. Naie Oprişan a îmbrăcat prima oară costumul personajului mitologic la Zilele Marinei din 2004, apărând din valuri însoţit de nimfe. La marea sărbătoare sosea mereu în hlamidă, iar pe cap purta o coroană aurită. În mână ţinea tridentul, iar la gât purta un căluţ de mare, o stea şi un şirag de scoici. Neptun le ura, de fiecare dată, marinarilor: „Fie ca tridentul să domolească zbuciumul apelor şi furtunile să ocolească navele româneşti!“   

Profesorul n-a fost plătit niciodată pentru rolul interpretat, a mărturisit el într-un interviu acordat ziarului “Adevărul” în urmă cu câţiva ani. Din banii lui, Naie Oprişan şi-a croit costumul, pe care l-a îmbrăcat în fiecare an, pe 15 august. El a povestit amuzat că, într-o zi, o fetiţă l-a privit şi a rămas uimită: „Uite-l pe Moş Crăciun în vacanţă!”.   

În timpul studenţiei, Oprişan a fost în lotul naţional de canotaj academic al României. Printre titlurile câştigate se numără cel de vicecampion balcanic. Cea mai mare realizare a profesorului, spun colegii săi, este baza nautică de practică marinărească a Universităţii Maritime din Constanţa.

Naie Oprişan
Naie Oprişan

Click! SPUNE

În mitologia greacă, Poseidon (Neptun, în mitologia romană) era zeul mării şi trăia în adâncuri. Poseidon stârnea furtuni sau făcea ca apele mării să devină liniștite, scotea insule sau le scufunda pe altele, lovindu-le cu tridentul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cicoarea jpg
Inger pazitor jpg
mohamed al fayed gettyimages jpg
actibild copii shutterstock1 jpg
lillie langtry captura video jpg
avion delta airlines jpg
soarece pexels jpeg
marea rosie istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net