Nouă de ce nu ne-ați spus? Un nor radioactiv este deasupra Europei

Ultima actualizare:

    Un nor radioactiv este deasupra Europei de la sfârșitul lunii septembrie
Un nor radioactiv este deasupra Europei de la sfârșitul lunii septembrie

Suntem ultimii care află! Autoritățile române au tăcut mâlc și nu ne-au avertizat că un nor radioactiv este deasupra Europei încă din luna septembrie. Norul radioactiv ar fi provenit de la sud de Munţii Ural, relatează Le Figaro.

Particule radioactive neobişnuite de ruteniu 106 au fost detectate la sârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie deasupra mai multor ţări din Europa, scrie thegouardian.com. Conform analizelor, norul radioactiv ar fi provenit de la sud de Munţii Ural, relatează și Le Figaro. Norul a apărut cel mai probabil în urma unui accident la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear.


    Specialiștii din toată Europa a monitorizat traiectoria norului radioactiv
Specialiștii din toată Europa a monitorizat traiectoria norului radioactiv

Analizele specialiștilor indică faptul că un accident a avut loc într-o instalație nucleară din Rusia sau Kazahstan în ultima săptămână din septembrie, a declarat Institutul francez de securitate nucleară IRSN. Experții francezi au exclus un accident într-un reactor nuclear, spunând că este probabil să se afle într-un loc de tratare a combustibilului nuclear sau într-un centru pentru medicina radioactivă. Nu a existat nici un impact asupra sănătății umane sau a mediului în Europa, a spus IRSN.

Însă, oficialii din Rusia și Kazahstan ar fi negat accidentul. ”Autoritățile ruse au declarat că nu cunoscă ar fi fost un accident pe teritoriul lor”, a declarat directorul IRSN Jean-Marc Peres pentru Reuters. Acesta a precizat că nivelul ridicat de Ruthenium 106 nu se explică altfel, pentru că acest nucleu radioactiv este produsul unui reactor nuclear și nu se produce în mod natural. Cel mai probabil, spun specialiștii, Ruthenium 106 a fost eliberat într-un centru de tratare a combustibilului nuclear sau centru pentru medicamente radioactive, a spus Peres. Datorită timpului de înjumătățire scurt, de aproximativ un an, Ruthenium 106 este utilizat în medicina nucleară, în terapia cancerului pentru tumorile oculare, dar poate fi eliberat, de asemenea, când se reprocesează combustibilul nuclear.De asemenea, a fost exclusă prăbușirea unui satelit alimentat cu ruteniu, deoarece o investigație a AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) a concluzionat că nici un satelit care conține ruthenium nu a căzut pe Pământ în această perioadă.

IRSN a spus că concentrațiile de Ruthenium 106 din aer care au fost înregistrate în Europa nu au nici o consecință asupra sănătății umane și asupra mediului.

Stațiile de monitorizare din Germania, Austria, Italia și Elveția au detectat toate nivelurile foarte scăzute de ruthenium 106, de la sfârșitul lunii septembrie. Șapte posturi germane au înregistrat niveluri care nu reprezintă nici un pericol pentru sănătate.

Ce spun oficialii români

”Nu există niciun pericol pe teritoriul țării. Nici nu a existat un pericol referitor la emiterea unor radiații de către acest radionutrit artificial 106, care a fost detectat cu concentrații mai mari pe la jumătatea lunii septembrie, începutul lunii octombrie, inclusiv deasupra României”, a declarat Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, la Digi24.

Acesta a precizat că zona de concentrare a fost ”pe zona de sud și sud-est a României, pe zona Giurgiu, Alexandria, București, Ilfov și Constanța”.

Potrivit acestuia, CNCAN a primit o informare la jumătatea lunii septembrie de la Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA) de la Viena cu privire la ”măsurători care ridicau o creștere a acestui radionutrit în țări limitrofe României, este vorba de Austria, Ungaria, Ucraina”. ”Am activat celula de criză să facem monitorizări zilnice împreună cu rețeaua națională de monitorizare a radiațiilor nucleare prin laboratorul de referință din București”, a mai spus Rodin Traicu, pentru digi24.ro.

Întrebat dacă poate fi vorba despre un accident nuclear, în măsura în care autoritățile din Rusia neagă, Rodin Traicu a spus că ”acestea sunt speculații”.

”Nivelul creșterii radiațiilor și impactul lor asupra mediului și populației este redus, a scăzut sub limita de detecție. La noi a ajuns o creștere a nivelului de radiații nesemnificativă. Este greu să ai indicatori care să arate de unde a fost emis un nor cu o radiație foarte mare”, a precizat directorul CNCAN, citat de digi24.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Hussein Foto Instagram jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mesaj banescu jpg
Marcel Ciolacu declaratii dupa alegerile parlamentare 2024  Foto Inquam Photos  Octav ganea (6) jpg
porci jpg 1 jpg
crin antonescu inquam jpg
Camera Deputatilor FB jpg
femeie in zapada jpg
caine craciun getty jpg
aeroport heathrow gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net