Nu mai arunca aparatura pe stradă! Primeşti amendă!

Ultima actualizare:

Maşina de spălat defectă, föhn-ul stricat şi telefonul mobil depăşit nu mai pot fi abandonate în stradă sau aruncate la gunoi. Din 26 aprilie, cine face aşa primeşte amenzi usturătoare: între 500 si 1.000 de lei. Mai ales că producătorii care vând electrocasnice sunt obligaţi să vină să-ţi ia de acasă aparatul stricat.

Producătorii sunt responsabiliFără deşeuri de la apartură la colţ de stradă! Totul se aruncă în mod organizat, iar firmele care produc şi vând electrice şi electronice trebuie să se ocupe de tot. Asta o impune Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 5/2015, privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), care a intrat în vigoare din 26 aprilie.

Firmele te informeazăFirmele care produc şi vând astfel de aparatură, dar şi distribuitorii sunt obligaţi să le ofere clienţilor informaţii referitoare la costurile de colectare şi locurile în care se pot preda deşeurile, atunci când îşi vând echipamentele. Totodată, la vânzarea lor, deşeurile celor vechi trebuie preluate gratuit de la clienţi, la solicitarea acestora.Colectarea nu se face pe banii cumpărătorilorImportant! Finanţarea colectării, tratării, valorificării şi eliminării în condiţii de protecţie a mediului a DEEE provenite din gospodăriile particulare sau de la alţi utilizatori se face pe cheltuiala producătorilor. Deşeurile trebuie preluate gratuit de la clienţi în sistemul “unul la unul”. Mai exact, atunci când vând produse noi, distribuitorii sunt obligaţi să preia gratuit DEEE în sistemul "unul la unul" (de exemplu, la achiziţionarea unui aspirator nou se va putea preda un aspirator vechi), dacă acest lucru e solicitat de cumpărator, dar şi să informeze despre această posibilitate înainte de cumpărare. Amenzile aplicabile celor ce nu respectă această obligaţie sunt între 40.000 şi 50.000 de lei, arată noua legislaţie.Amenzi de până la 1.000 de leiOrdonanţa de Urgenţă stabileşte o sancţiune şi pentru persoanele fizice care deţin deşeuri de echipamente electrice şi electronice sau care le aruncă pe stradă. Concret, acestea sunt obligate să le predea către sistemele de colectare stabilite prin lege. Altfel, riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. De obicei, firmele de salubritate din sector sau din oraş se ocupă de acest lucru. Totul este să-i suni şi să-i chemi. Unii percep o taxă, alţii nu. Dar există şi puncte de colectare în toată ţara unde-ţi duci singur aparatura veche.

Limită de reciclare pentru fabricanţi

Legea le impune producătorilor de electrocasnice. o limită de reciclare „La 100 de unităţi puse pe piaţă urmează ca ei să fie responsabili de reciclare, respectiv colectarea a 40% din aceste echipamente”, explică Valentin Negoiţă, preşedintele asociaţiei Ecotic. Pentru că limitele sunt greu de atins, magazinele de electrocasnice oferă şi reduceri pentru echipamentele date la schimb.

„Reducerea porneşte de la 100 de lei în funcţie de valoarea produsului şi de tipul de electrocasnicului predat”, spune Florin Dima, director de magazin.

În următorii şase ani, ţinta pentru producători creşte, iar în 2021, proporţia dintre echipamentele vândute şi cele reciclate trebuie să fie de 65 la sută. În prezent, firmele de colectare şi reciclare adună de prin casele românilor aproape 30.000 de tone de deşeuri electrice şi electronice anual. Puţin, spun cei din domeniu, în condiţiile în care 64% dintre români susţin că au prin casă un televizor, un fier de călcat sau un föhn stricat.

În fiecare lună, într-un mic depozit din Capitală se strâng în jur de 10 tone de calculatoare, imprimante şi laptopuri stricate. O parte dintre ele sunt reparate şi donate apoi şcolilor din toată ţara.  Ce nu poate fi reparat este dezmembrat şi vândut apoi pe bucăţi către fabricile de reciclare. Aşa se face că zincul din telefoane este folosit la realizarea unor balustrade, iar aurul din consolele de jocuri, pentru bijuterii.

Puncte de colectare

Bucureşti

  • Urban-Bd. Precizei nr.40, tel: 0757.024.111.
  • Romprest-Intrarea Străuleşti nr. 17-35, tel: 021/ 668.10.50.
  • Asociaţia Română pentru Reciclare. Aparura ţi se preia gratuit, totul e să suni la TelVerde 0800 444 800

Timişoara

  • Retim Eecologic Service- str. Oituz, nr.3A, tel:0256/49.95.37.

Alba Iulia

  • Salprest , str. T. Vladimirescu nr. 48, tel. 0258/81.55.20.

Arad

  • REMAT, str. Liniştii, nr 1, tel: 0257/28.17.60.

Piteşti

  • Primăria Piteşti, str. Victoriei, nr. 24, tel. 0248/22.35.89.

Braşov

  • Comprest- str.Vlad Ţepeş nr. 13, tel: 0268/41.4 9.74.

Ploieşti

  • Rematholding- str.Mihai Bravu, nr.231,tel: 0729/88.02.10. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
penthouse new york jpg
WhatsApp Image 2024 11 15 at 11 56 42 AM (1) jpeg
guadelupa shutterstock 2136226577 jpg
harta  drum expres jpg
targ craciun facebook jpg
Incendiu la un bloc din Piatra Neamț FOTO: ISU
Silviu Prigoana  Foto Click (2) JPG
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net