Panama Papers: Numele lui Frank Timiş apare în documente

Ultima actualizare:

    Vasile Frank Timiş a folosit firma Castle Europa Limited înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997
Vasile Frank Timiş a folosit firma Castle Europa Limited înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997

Scurgeri masive de documente aparținând firmei Mossack Fonseca expun secretele financiare ale unor lideri mondiali și afaceriști controversați. Mossak Fonseca e a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore. Are sediul în Panama, de unde și numele acestui dosar de presă: PanamaPapers (Documentele panameze).

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret.

Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Apar detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

În documente apare şi numele unui român

Birourile casei de avocatură Mossack Fonseca, o adevărată fabrică de firme, au depozitat în ultimele două decenii secretele unor mari afaceri din România.

Avocaţii şi colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanţă, înfiinţând pe bandă rulantă companii offshore în Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue şi în alte jurisdicţii netransparente şi cu fiscalitate blândă. Ani la rând, casa de avocatură a camuflat interesele unor oligarhi şi afacerişti influenţi care au acaparat companii strategice din industria românească şi au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscal, scrie news.ro.

Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au rămas secreţi până astăzi, deşi deciziile lor au avut un impact major în economia naţională şi au influenţat viaţa a zeci de mii de familii.

Documentele analizate de reporterii RISE Project arată şi o altă faţă a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsă de bani sunt dispuşi să lucreze pentru firme care furnizează servicii offshore, asumându-şi rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.

Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Oneşti şi ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roşia Montană. Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim şi filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munţii Apuseni dar şi alte firme active în extracţia petrolului şi gazelor naturale.

În sediul firmei de avocatură au fost păstrate secretele celor care au căpuşat un alt combinat petrochimic din România. Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupţie, şi arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale şi gaze naturale. Alţi afacerişti de top din România, pe care RISE Project îi va prezenta în zilele următoare, au fost clienţii casei de avocatură din Panama.

Frank Timiş a pierdut 252 de milioane de dolari în 2015

Frank Timiş, cunoscut drept "părintele afacerii Roşia Montană" are o avere estimată la 340-360 de milioane de euro. El a povestit cum a pierdut 252 de milioane de dolari din banii familiei, în martie 2015. Atunci, cea mai importantă firmă din grupul său, African Mineral, s-a prăbuşit. 

„Am pierdut 252 milioane dolari cash. Banii familiei mele. Este cea mai mare pierdere financiară pe care am avut-o vreodată. Dar nu este vorba de bani, ci despre efortul pe care l-am depus. Şapte ani din viaţa mea. Şi inima", a declarat atunci Frank Timiş, potrivit realitatea.net. 

„Dezamăgirea mea este că oamenii în care chiar aveam încredere – am crezut că am cei mai buni parteneri în chinezi – m-au trădat. Dar am alte active, afaceri cu valoare de miliarde. Petrol. Mangan. Uraniu. Mă voi pune din nou pe picioare", a mai adăugat Frank Timiş.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
aeroport  jpg
image png
ciocolata neagra1 jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Biserica fortificată din Viscri (foto: Ionuț Macri / Institutul Cultural Român)
fructe pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net