Cea mai simplă rețetă de colivă. Cum o făceau bunicile noastre cremoasă și delicioasă

Coliva este unul dintre cele mai vechi și mai încărcate de semnificații preparate din tradiția ortodoxă românească. Simbol al nemuririi sufletului și al legăturii dintre cei vii și cei adormiți, acest desert ritualic este nelipsit de la slujbele de pomenire. Deși ingredientele sunt simple, secretul unei colive cremoase și delicioase, așa cum o făceau bunicile noastre, constă în tehnica de preparare și în respectarea câtorva reguli esențiale.

Cum să faci o colivă ca cea a bunicelor noastre. Foto: arhiva.
Cum să faci o colivă ca cea a bunicelor noastre. Foto: arhiva.

Ingrediente pentru o colivă perfectă

Pentru a obține o colivă aromată și bine legată, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 g grâu decorticat (arpacaș)
  • 1,5 l apă
  • 250 g zahăr
  • 200 g nucă măcinată
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță scorțișoară (opțional)
  • Esență de rom sau vanilie (după preferință)
  • Biscuiți măcinați sau pesmet pentru decor
  • Miez de nucă și zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare

Bunicile noastre știau că grâul trebuie ales cu grijă și spălat în mai multe ape reci, mai exact în nouă ape, pentru a elimina impuritățile. După această etapă, arpacașul se pune la fiert într-un vas cu fund dublu, alături de 1,5 litri de apă și un praf de sare. Focul trebuie să fie mic, pentru ca boabele să se hidrateze treptat și să elibereze amidonul, conferind colivei textura fină și cremoasă.

Un alt truc moștenit din generație în generație este fierberea lentă, fără a amesteca frecvent, pentru ca boabele de arpacaș să nu se zdrobească. Odată ce lichidul începe să se evapore, iar grâul devine moale și lipicios, se adaugă zahărul și se continuă amestecarea ușoară, până când compoziția devine densă și omogenă.

După ce coliva s-a legat, se adaugă nuca măcinată, zahărul vanilat, coaja de lămâie, scorțișoara și esențele preferate. Aceste ingrediente trebuie încorporate cât timp compoziția este încă fierbinte, pentru a permite aromelor să se îmbine perfect. Ulterior, coliva se acoperă cu un prosop curat și se lasă la răcit la temperatura camerei, pentru ca textura să devină și mai fină.

Pentru un aspect tradițional, bunicile presărau pe suprafața colivei un strat subțire de biscuiți măcinați sau pesmet, pentru a absorbi excesul de umiditate. Deasupra, coliva se ornează cu zahăr pudră și nuci întregi sau mărunțite, desenând fie o cruce, fie modele simple, în funcție de preferințe.

Coliva – mai mult decât un desert

Dincolo de gustul său plăcut, coliva rămâne un simbol profund al tradiției și al comuniunii cu cei plecați dintre noi. În trecut, femeile din familie se adunau pentru a o prepara împreună, rostind rugăciuni și împărtășind amintiri despre cei dragi. Respectarea acestui ritual conferă colivei nu doar savoare, ci și o încărcătură spirituală deosebită.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cel mai bun smoothie pentru diabetici jpeg
plita cu inductie  jpg
pomi fructiferi sfaturi pomii fructiferi crestere pomi fructiferi plantare sfaturi trucuri scaled jpeg
0153 foto articol febra musculara jpeg
image png
francesco illy jpg
papa francisc sicriu epa efe jpg
opera warhol sothebys jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net